Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Jože Kuhar Žuž: Okroglo

Razstava skulpto-slik

Sodni stolp
Ned 28 NOV 18:00
Otv
Pon 29 NOV 16:00
Tor 30 NOV 16:00
Sre 1 DEC 16:00
Čet 2 DEC 16:00
Pet 3 DEC 16:00
Sob 4 DEC 16:00
Otv
Otvoritev

Cena vstopnice: Vstopnine ni - 0,00

Razstava bo na ogled med 28. novembrom in 4. decembrom 2021.
Ogled bo možen vsak dan med 16. in 19. uro.


Razstava skulpto-slik predstavlja ustvarjanje umetnika samouka Jožeta Kuharja Žuža iz obdobja zadnjega desetletja. Avtor se predstavlja s serijo okroglih reliefnih slik v okroglem ambientu Sodnega stolpa, ob avtorjevem okroglem sedemdesetem jubileju.

Umetnik išče pomen v ustvarjalnem procesu. Vodijo ga značaji materialov, ki jih gradi v zanj značilne okrogle, simetrične kompozicije. Izhaja iz jedra, od koder niza koncentrične kroge, vpete v platno, ki se iz okvirja dviga na podkonstrukciji. V svojih delih uporablja raznovrstne materiale in pogosto izhaja iz najdenih, zavrženih predmetov, ki so mu zanimivi zaradi svoje oblike in značaja, izhajajočega iz pretekle rabe. Tako jih reciklira na način, ki mu danes trendovsko rečemo upcycling – oplemenitena ponovna uporaba. To so les, ki je nekoč tlakoval stoletno hišo, preperelo staro železo soda za varjenje žganja in baker, zavržen ob zamenjavi okenske police. Kombinira jih s sodobnimi obrtniškimi materiali, kot so poliuretanska pena in mizarski mozniki, ki jih s patiniranjem, žganjem, struženjem, šivanjem, lepljenjem in drugimi procesi v domači delavnici obdela do žlahtnega videza.

Skulpto-slike so v celoti abstraktna dela, ki ne zasledujejo določenega narativa. Vzporednice lahko iščemo vse od tempeljskega kiparstva velikih civilizacij Srednje Amerike, Majev, Inkov in Aztekov, pa do modernistične plastike Dušana Džamonje in domačega Slavka Tihca. S prvim je Žuževo delo sorodno predvsem v barvni shemi zemeljskih tonov in okrovov, v kombinaciji z lovilci pogleda turkizom in škrlatom ter zlatimi detajli. S Tihcem pa sta mu skupna zanimanje za varjeno kovaštvo in rokodelska dovršenost. Oboje pa je odslikano v simetrični kompoziciji koncentričnih krogov, ki v pravi luči ustvarjajo vtis zadržane svečanosti.

H krogu se umetnik vedno znova vrača. Ne ve, zakaj. Preizkusil se je tudi v drugih oblikah, pa ga je krog zmeraj poklical nazaj. Krog je popolna oblika, v njem je red. Hkrati pa umetnik v krogu prepoznava naravo, ki ji je kot agronom posvetil svoje življenje. Krog najdeš v prerezanem deblu, v cvetu, v odboju kapljice v vodi. V svojih krožnih kompozicijah v pravilnem ritmu niza raznovrstne materiale, barve, teksture, oblike in tehnike, ki se sestavijo v zaokroženo celoto prepoznavnega avtorskega izraza – v Žužev sklenjen krog.

Jože Kuhar Žuž se je rodil 28. novembra 1951 v Mariboru, okroglih 70 let pred odprtjem pričujoče razstave. Ustvarjati je začel na Gimnaziji Miloša Zidanška, danes II. gimnaziji Maribor, kjer ga je nad umetnostjo navdušila profesorica, mariborska kiparka Vlasta Zorko. Za svoje delo, reliefno sliko Bilo jih je 15, je prejel dijaško Prešernovo nagrado. Slika je edino starejše delo na razstavi. Po gimnaziji si je obetal umetniški študij, a je usoda hotela drugače. To ga ni zaustavilo in odlična dela na razstavi pričajo o velikem umetniškem zanosu vse do danes, nezanemarljiv pa je tudi umetnikov tržni uspeh. V ustvarjanju ga ves čas predano podpirata njegova soproga in vsa družina, ki mu je ob visokem okroglem jubileju priredila razstavo v Sodnem stolpu.


Za ogled razstave velja PCT pogoj.

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji