Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Likovna razstava Rajka Ferka

Razstavišče Vodni stolp
Pet 8 MAR 10:00
Izv
Sob 9 MAR 10:00
Izv
Ned 10 MAR 10:00
Izv
Pon 11 MAR 10:00
Izv
Tor 12 MAR 10:00
Izv
Sre 13 MAR 10:00
Izv
Čet 14 MAR 10:00
Izv
Pet 15 MAR 10:00
Izv
Sob 16 MAR 10:00
Izv
Ned 17 MAR 10:00
Izv
Pon 18 MAR 10:00
Izv
Tor 19 MAR 10:00
Izv
Sre 20 MAR 10:00
Izv
Čet 21 MAR 10:00
Izv
Pet 22 MAR 10:00
Izv
Sob 23 MAR 10:00
Izv
Ned 24 MAR 10:00
Izv
Pon 25 MAR 10:00
Izv
Tor 26 MAR 10:00
Izv
Sre 27 MAR 10:00
Izv
Čet 28 MAR 10:00
Izv
Pet 29 MAR 10:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: Vstopnine ni

Rajko Ferk je slovenski slikar, katerega umetniško izražanje je prepoznano po uporabi akrilnih barv na platno s tehniko večplastnih nanosov, ki jih nato spretno odstrani z različnimi orodji, med drugim gumijastimi gladilkami in lopaticami. Njegova umetniška identiteta se odlikuje tudi po posebnosti nekaterih umetniških del, kjer svetloba pronica skozi platno, ustvarjajoč edinstven vizualni efekt, zlasti ob osvetlitvi z zadnje strani.


V njegovih delih se ne skriva zgolj likovna estetika, temveč tudi globlji pomen in zgodbe, ki omogočajo individualno interpretacijo vsake slike. V umetniški skupnosti se je uveljavil tako doma kot v mednarodnem prostoru, organiziral več kot 300 razstav in je organizator mednarodnih likovnih kolonij »Duplek Art«, na katerih se umetniki iz 25 držav srečujejo in ustvarjajo v tridnevnih do štiridnevnih dogodkih.

V nadaljevanju besedila vam prestavljamo razvoj njegovega slikarskega izraza, ki se odraža od del malega formata v tušu in akvarelu iz leta 2009, ki so prepoznavne po kompozicijah in vedutah mest, kot so Maribor, Ljubljana, Ptuj, Celje … do del v akrilu po letu 2010, kjer se izrazito kaže nova zgodba in tehnika.

Omeniti je potrebno tudi, kako svoboda slikarskega izražanja prinaša izzive. Njegova dela vedno znova presenečajo opazovalce. Slike se ne omejujejo le na estetski vtis, temveč gledalce spodbujajo k lastnemu raziskovanju in odkrivanju pomena, kar se razlikuje od tradicionalnega pristopa k abstraktni umetnosti.

Prejel je tudi nekaj kritik, pri čemer bi izpostavili priznanje senatorja, profesorja in likovnega kritika Alfreda Pasolina, ki ga je proglasil za vizionarskega slikarja tretjega tisočletja in pomembnega umetnika v evropskem prostoru. S tem lahko poudarimo prepoznavnost in pozitivne odzive strokovne javnosti na njegovo umetniško delo.

Dodajamo še mnenje Petra Bajca, ki pravi, da je izražanje umetnika slikarja je vedno tudi odraz časa - eni pa so tudi pred svojim časom in slikar Ferk je eden tistih v svetovnem merilu. Klasično slikarstvo pozna bogat nabor pravil, ki zagotavljajo všečnost slike: pravila o kompoziciji, o zlatem rezu in perspektivi, o barvah in sencah, ter harmoniji barv in še mnoga drugega. Rajko Ferk razvija in postavlja nova dodatna merila in pravila.

Pravimo, da živimo v času, ko se pravila našega življenja, poslovanja in komuniciranje hitro in globalno spreminjajo. Tudi slikarska umetnost ni izvzeta. Svoboda slikarskega izražanja ne zagotavlja vedno dobre rezultate in lepe slike po običajnih merilih in okusih.

Slikar Rajko Ferk si prizadeva ustvariti umetnost, ki spodbuja gledalce k razmišljanju in lastni interpretaciji. Verjame v ustvarjanje prostora za raziskovanje in osebno dojemanje umetnosti. V svojem ustvarjanju izraža željo po neprestanem razvoju ter si prizadeva za uspeh v umetniškem svetu.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Avtor: Rajko Ferk 

Razstava bo na ogled med 8. in 29. marcem 2024, vsak dan med 10. in 17. uro.

Organizatorja: Narodni dom Maribor in FABULIST KULTURA, zavod za kulturne dejavnosti

Pokrovitelj

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji