Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški cikel KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Mahlzeit

Glasbeni performans

Dvorana generala Maistra
Sre 16 JUN 21:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 10,00 EUR


Spremljevalni program 56. Festivala Borštnikovo srečanje


Novo poglavje nemškega cikla, v katerega je kolektiv Beton Ltd. zagrizel s predstavama Ich kann nicht anders (2016) in Große Erwartungen (2018), se tokrat začenja s performansom Mahlzeit, ki je – kot razkriva naslov, ki bi ga lahko prostodušno prevedli v Dober tek – posvečen času obedovanja, krmljenja, prigrizovanja in spontanega druženja.

Tokrat v ospredje performansa stopa glasba, konkretno ta, ki sta jo Jure Vlahovič in Janez Weiss v tandemu Dead Tongues za kolektiv Beton Ltd. ustvarjala v preteklem desetletju. Ob odrskem scenosledu performansa pa je svoje mesto glasbene ekspresije našla tudi izdaja vinilne plošče, ki poleg ustvarjalnih dosežkov tandema predstavlja tudi nove skladbe ter aranžmaje v navidezno nerazpoznavni preobleki, h kateri sta pripomogla Maksim Špelko in Marko Brdnik in v kateri se napoveduje že nova odskočna deska potencialnega nadaljevanja, zajetega v naslovu Hoppla, wir leben.

Performans, ki v isti sapi razpira konvencionalne, celo komodificirane glasbene forme v inovativen in ravno prav prikupno zmeden gledališki kontekst, se tako razteza med melanholičnostjo napredujoče sivine zgodnjih srednjih let, nedefiniranim hrepenenjem in poetično nostalgičnostjo ter osamelimi vzkliki izzvenevajočega političnega radikalizma. Kot zapiše glasbeni kritik Muanis Sinanović, je konkreten skupni zvočni imenovalec performansa "sladkobno afektirana kitara", ki intonira "v nekakšno pisano volno zaobljene zvočne slike, medtem ko se domiselni in živahni bobni skoznjo zaletavajo ob trdo in neupogljivo podlago".

Performans Mahlzeit se torej kljub avtoreferencialnosti na zgodovino svojih izvajalcev kaže kot fluiden zvok sedanjega časa, spremenljivih identitet, usmeritev in v barvito paleto spletenih življenjskih zgodb, ki kakor hrana, ki je pripravljena s pozornostjo in ljubeznijo, ne nasiti zgolj telesa, ampak lahko kdajpakdaj osreči tudi duha. 

Dogodek traja 50 minut in nima odmora.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Avtorji koncepta in izvajalci Beton Ltd.
Katarina Stegnar, Branko Jordan, Primož Bezjak, Jure Vlahovič, Janez Weiss, Marko Brdnik, Maksim Špelko, Toni Soprano Meneglejte, 004, Maja Vižin

Bunker Ljubljana

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji