Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Nuša Smolič: Opuščanje vedenja

Razstava

Sodni stolp
Pet 7 OKT 19:00
Otv
Otv
Otvoritev

Cena vstopnice: Vstopnine ni - 0,00

»Naj umetnost gradi mostove, ne pa ustvarja zidov!«

Razstava bo odprta od 7. 10. do 31. 10. 2022,
vsak delovnik med 10. in 13.00.


Opuščanje vedenja je poglavje iz zgodbe, serije štirih in več razstav, ki jih akademska slikarka Nuša Smolič predstavlja na vpogled ob koncu leta 2022 in se nadaljujejo v 2023.
Prva razstava se prične v Mariboru v Sodnem stolpu kot uvertura na vse prihodnje. In vsaka zase tvorijo svoj koncept, kot tudi vsak prostor zase zahteva svojo postavitev.

Razstave so plod umetničinega ustvarjalnega procesa v obdobju 2021–2022 in se z njimi predstavlja v novi, sveži obliki, kot svojevrsten preporod razmišljanja v njen umetniški svet tako na platnu kot izraz-odraz njenega notranjega sveta.

Razstava Opuščanje vedenja sestoji iz okoli 30 slik na platnu v mešanih tehnikah in okoli 400 risb do formata A3. Risbe, ki jih predstavlja poleg slik, so nastale kot njen osebni projekt v obdobju od 1. februarja 2021 do 1. februarja 2022 z idejo »nariši svoj dan«, saj na ta način Nuša pridobiva na vseh učenjih, ki jih je s tem projektom želela pridobiti, poglobiti in zasnovati v njeno kreativno razvijanje v prihodnje. Tako nastane serija enoletnega projekta risb kot nekakšen dnevnik njenih dni, občutkov skozi njene dni, ki jih javnosti na razstavi v Sodnem stolpu predstavlja premierno. Iz tega pa nastanejo ideje tudi za velika platna. Namen risb in razstave je ozaveščanje posameznika o širini njegove kakovosti na različnih ravneh. Tako se risbe ponovno zlijejo s konceptom in naslovom razstave – Opuščanje vedenja.

Da bi lahko opustili tisto, kar vemo, moramo (do)živeti občutek ponotranjenega spokojnega miru, slediti toku zaupanja in na ta način odvreči vsa ustaljena prepričanja o pravilih in uokvirjenih perspektivah. Z razstavo želi Nuša tako izpodbijati načelo vedenja v pretvorbo načela čutenja in se skozi razmišljanje na vsakem koraku za pripravo razstave posveča temu konceptu v celoti. Že izbor prostora za predstavitev del je tu skladen z njeno idejo, saj želi razstavo predstaviti v neklasičnih galerijskih prostorih in izbira ambient, ki je v skladu s filozofijo koncepta. Tako z razstavo tudi razbija normative, da je za predstavitev vedno potreben nek avtoritaren, tradicionalen aspekt v motivih in ostalih likovnoteoretskih zapisih.

Nuša motive črpa iz okolice, žive in nežive narave in jih prenaša skozi produkcijo svoje notranjosti v vidno polje na slikarsko platno. Slikovna površina tako postane poligon, ki beleži intenzivne slikarske spremembe, to pa se odvija tudi v izbiri rabe različnih formatnih dimenzij. Ekspresivni kolorit in dinamične poteze poglabljajo slikarsko polje v živo, nekonvencionalno ter odražajo moč karakterja in sveta, ki ga upodablja. Tako je razstava Opuščanje vedenja materializirano stičišče in prehod med zunanjim in notranjim, oprijemljivim in neoprijemljivim, vidnim in nevidnim.

Dovolite si vstopiti vanj.


Nuša Smolič - akademska slikarka, modna oblikovalka in snovalka kreativnih idej. Njeno delo zajema navezo z različnimi likovnimi organizacijami, galerijami in umetniki vseh vrst. Deluje kot umetniška svetovalka in samostojna umetnica na različnih področjih, na domačih in mednarodnih tleh. Rojena v Novem mestu, živi in ustvarja v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje infotografijo v Ljubljani, smer modno oblikovanje, je študij nadaljevala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Nuša tako svojo kreativo izraža z risanjem, slikanjem, plesom, pisanjem poezije, fotografijo, kreacijami oblek, tiskanjem in izdelovanjem grafike, scenografijo v nočnih klubih, s sinestetičnim videnjem glasbe, z načinom izražanja, občasnim izdelovanjem nakita itd. »Vse okoli nas je umetnost in tudi sami smo to, umetniki pa smo tu zato, da delujemo kot steber izraznosti – preko nam različnih in ljubih načinov – in to prenašamo v vidni, fizični svet.«

Odkar pomni, jo oblikuje čut za umetnost in ustvarjalnost in tako je umetnost njen dušni poklic, ki ga ima možnost opravljati, saj je vso delo, ki ga opravlja njena strast, način življenja. Na ta način se kreirajo in oblikujejo njene osebne kompetence in tako njen vsakdan postaja poln svojevrstnih izzivov in osebne rasti.

Sodeluje z različnimi strokami umetnikov v vlogi »art managerke« s 15-letnimi izkušnjami v organizaciji pa tako, poleg umetnikov tudi z raznimi likovnimi institucijami, kot so umetniški zavodi, društva, galerije z organizacijo raznovrstnih umetniških projektov. Njene pretekle izkušnje pa so jo izoblikovale tudi v povezovanju kulture s poslom. In kot pravi sama: »Pozitivnost, vztrajnost in naravnanost do dela so ključ do uspeha. Tako jo delo z isto mislečimi ljudmi neizmerno veseli, saj je pretok energij medsebojna interakcija, združenje kvalitete znanj pa uspeh na zadanih področjih«.

Za več vpogleda v njen kreativni svet pa ji lahko sledite na njenem Instagram profilu nusa.smolic.

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji