Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški cikel KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Pet pred dvanajsto! V boju za kulturo.

Koncerti, razstave

Maribor
Čet 29 APR 11:55
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: Vstopnine ni

Pet pred dvanajsto! V boju za kulturo.

Skupaj v boj za kulturo


Vljudno prosimo izvajalce in mimoidoče, da se dosledno držijo vseh določil ukrepov za preprečevanje okužb s COVID-19.


Maribor


Balkon Rotovža: Zoran Predin in Danilo Ženko

Balkon Pokrajinskega muzeja Maribor: Kvintet klarinetov Pihalnega orkestra Pošta Maribor

Balkon Slovenska - Gosposka ulica: Marko Hatlak

Balkon Gosposka – Ulica 10. oktobra: Oksana Pečeny Dolenc in Matic Dolenc

Balkon Narodnega doma: Marko Soršak - Soki

Vlakec Jurček: Tina Sovič in Womango

Mestno mini vozilo Maister: Daniel Marinič

Ladjica Dravska vila: Pihalni orkester Pošta Maribor

Grajski trg: Razstava: Narodni dom Maribor, dogajanje v času korone

Glavni trg: Razstava: Časovnica Festivala Lent


Balkon Muzeja narodne osvoboditve Maribor: Tibor Pernarčič in Tilen Beigot (organizacija: LACHA - posrkaj kulturo!) 

Balkon Tyrševa ulica 3: Alja Senčar in Kristjan Štelcer (organizacija: LACHA - posrkaj kulturo!) 

Balkon nasproti  Vodnega stolpa: Boštjan Zorc in Mitja Novak (organizacija: KiTARNiCA)

Dvorišče Gosposke 11: NoStress Ukestra (organizacija: Živa dvorišča)

Balkon Vetrinjska ulica 30: Matija Solce in Hannah James (organizacija: Kavč Festival  - KD Matita z Društvom ZIZ)


Sodelujoči po Sloveniji, ki so se odzvali na pobudo Narodnega doma Maribor


Bojan Cvetrežnik duo, Ljubljana, Festival Ljubljana, Kulturni dom Slovenj Gradec, MKC, Avditorij Portorož v Piranu, Floating Castle festival, Klemen Ramovš, Hram kulture A. Tovornika Selnica ob Dravi, Kulturni center Semič, Kulturni dom Zagorje, MISSS - Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije, Kulturni dom Krško, Pionirski dom Ljubljana, Kulturni dom Nova Gorica, SNG Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Goriški muzej, Nova Gorica, Kulturni dom Domžale, Lutkovno gledališče Maribor, Gojmir Lešnjak – Gojc, Škofi, Dom kulture Kamnik, Kulturno društvo Svoboda Trbovlje, MIKK Murska Sobota, ŠTUK Maribor, Gledališče Tone Čufar, Jesenice, Kulturni dom v Gorici (Italija), Muzej narodne osvoboditve Maribor, LACHA - posrkaj kulturo!, KiTARNiCAFestival Velenje, Mladinski kulturni klub eMCe plac s partnerji, Velenje, Dom kulture Kamnik, Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko, OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika, Živa dvorišča, Vrtni Kavč Festival, Anton Podbevšek Teater, Novo mesto


Še nedolgo tega smo obiskovanje koncertov, opernih, baletnih, dramskih in kino predstav, razstav ter drugih kulturnih prireditev imeli za nekaj samoumevnega. Pandemija, z vsemi ukrepi brez razmisleka o umetnosti ter ustvarjalnosti, ki so kulturni sektor potisnili na rob preživetja, pa je prinesla spoznanje, da temu ni tako.

Za kulturo se je treba boriti!

Zato pozivamo vse kulturne institucije, umetnike, ustvarjalce in druge posameznike, ki delujejo v kulturnem sektorju, da se v tem boju združimo. Le tako bomo pritegnili pozornost javnosti, otopele od političnih škandalov. Le s skupno akcijo bomo odločevalcem dali vedeti, da smo sila, ki jo morajo jemati resno.

Kdaj in kako?

V četrtek, 29. aprila, pet pred dvanajsto uro – 11.55, s kratkimi kulturnimi nastopi na balkonih.

Naj z balkonov kulturnih institucij in mestnih znamenitosti zazveni živa glasba, naj se zasliši živa beseda slovenskih pesnikov in dramatikov, naj oživijo lutke, naj mimoidoče razveseli likovna stvaritev ali plesna figura.

Varno in brez kršenja odlokov ponudimo mimoidočim vsaj trenutek užitka ob kulturi – v živo. Javnosti in odločevalcem pa pošljimo jasno sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja. Pet pred dvanajsto je!

Ne zanikamo virusa, ne marginaliziramo nevarnosti bolezni, zdravstvene krize, skrbi za varovanje zdravja in solidarnosti za zaščito najšibkejših. Ne nasprotujemo strokovno utemeljenim ukrepom. Ne sprejemamo pa odgovora, da se ne da!

Želimo vedeti, kako se da, čeprav le za 50, 10 ali pet ljudi, vendar v živo. Na odprtih prizoriščih in v dvoranah. Zahtevamo sogovornika, ki nam bo povedal, ozirajoč se na dobre prakse, kako in pod katerimi pogoji smemo.

Ker »ne« ni odgovor, »ne« pomeni prepoved. Mi pa želimo vedeti, kako naj udejanjimo »da«.

Z lanskim Festivalom Lent, Festivalom Maribor, Festivalom Ljubljana in številnimi drugimi kulturnimi dogodki, za katere smo kulturniki pripravili dobre, skrbno premišljene in učinkovite rešitve, ter jih ob tesnem sodelovanju s stroko, ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov ter strogem inšpekcijskem nadzoru izvedli brez vsakršnega povečanja števila okužb, smo pokazali, da se da. Temu sedaj pritrjujejo tudi strokovne študije iz tujine. Dokazano je torej, da je ob upoštevanju premišljenih, smiselnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe izvajanje in obiskovanje kulturnih prireditev, predvsem na prostem, pa tudi v zaprtih prostorih, varno. A namesto, da bi pristojni te naše izkušnje in dokaze pozdravili ter uporabili v prid varni normalizaciji življenja, so nas ponovno zaprli.

Trmastega vztrajanja odločevalcev pri prepovedi prirejanja kulturnih prireditev zato ni več mogoče razumeti drugače kot povsem politično odločitev in popolno brezbrižnost do tega segmenta javnega življenja. Najmanj, kar iz takšne odločitve izhaja, je podcenjevanje ter nepriznavanje potrebe živega stika kulture z ljudmi, ki ga je ob pametnem ukrepanju povsem mogoče varno vzpostaviti, kljub epidemiji. Je podcenjevanje vseh negativnih posledic in eksternalij takšnega početja. Moralnih, čustvenih in tudi materialnih. Zato je naše dejanje nujno. Zato je naše dejanje legitimno.

Ste z nami?

#petpreddvanajsto  #kulturaživi  #vbojuzakulturos

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Delavnice, predstave, koncerti ...

Poletni Art kamp

vsako soboto in nedeljo v Mestnem parku
27. 7. do 4. 9. 2022