Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški cikel KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Poletni Art kamp: Bralna plaža

Poletni Art kamp 2020

Mestni park
Sob 4 JUL 09:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: Vstopnine ni

Programska knjižica 2020/2021

Oder Triglav
10.00
PLESOČE V ZELENEM OBJEMU MESTNEGA PARKA – plesna delavnica
Domišljijsko plesno potovanje v čudežne dežele – na krilih domišljije se zgodi poletna plesna čarobnost daljnih potovanj v tuje kraje, kjer spoznavamo rastline in živali tujih kontinentov.
Mojca Kasjak, Zavod MOJa KreacijA Maribor

ŠIROM – koncert
19.00
Širom igrajo glasbo, ki v ljudsko dušo zaseje izmišljeno pokrajino preraščenih poti, koder si popotnik, popotnica, utrem svojo svobodno »špuro«.
Prostrano vodilo prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom je prepletanje raznolikih glasbenih pristopov in orodij, zgodovin zvena ter čiste muzikalno-rokodelske domišljije. Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja v triu skupno naštejejo preko deset inštrumentov in vsaj toliko danih oblik muzik, ki bi jih lahko prepoznali kot navdih karakterju nove zasedbe. Vendar so praktično in doživljajsko dovolj globoko zazankani v lastno snovno početje, da se jim uspe izogniti zgolj odsevanju obstoječih vzorcev. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med široko polje ljudskih zvenov in sodobnih akustično-rokerskih meditacij. Kar naposled slišimo je prizemljen, vendar še vedno mističen minimalizem. Glasba zasedbe Širom je kontemplativna, po nuji in potrebi tudi ostra glasba, bolj bandovske kot komorne, bolj ulične kot urbane nravi.
Člani Širom so dejavni še v drugih glasbenih zasedbah in projektih, kot so ŠKM banda, Hexenbrutal, Najoua, Samo Gromofon in Horda grdih.
Iztok Koren – banjo, tristrunski banjo, bas boben, cevni zvonci, balafon, gamelan, tank drum, zvočila; Ana Kravanja – violina, viola, ribab, qeychak, cünbüs, balafon, bendir, piščali, mizmar, kalimba, zvočila, glas; Samo Kutin – ikitelia, hurdy gurdy, tampurasti brač, lira, enostrunski bas, ukulele, alofon, cevni zvonci, gongoma, kalimba, melodika, mizmar, zvočila, glas

USTVARJALNE DELAVNICE »BRALNA PLAŽA« – literarna zabava
10.00–13.00, 16.00–20.00
◊ Organizatorka in koordinatorka: Vojka Miklavc, Zavod MARS Maribor
Branje je potovanje. Kadar razpremo knjižne platnice, lahko kakor ptice poletimo v daljne, neznane svetove. Na Bralni plaži se lahko sončimo med vrsticami, prisluhnemo školjki, ki šepeta zgodbe, jadramo na valovih ustvarjalnosti in zidamo poetične gradove.

KAMENA PRAVLJIČNA BITJA – likovna delavnica
V pravljicah živijo princi in princese, kralji in kraljice, pa tudi vlaki, semaforji, tortice, kobilice in ptice. Ustvarjamo bitja znanih in izmišljenih zgodb, s čopiči in z barvami, na kamne.
Irena Pamič, Zavod MARS Maribor

ASFALTNI STRIP – literarno-likovna delavnica
Strip je v risbah ali slikah zapisana zgodba ali pesem. V parku jih bomo skupaj kovali in narisali s kredo na tla.
Staša Grilc, Zavod MARS Maribor

ZELENE SLIKE IN NAPISI – scenska delavnica
Rebus, strip, pregovor, misel, poezija – na lične lesene ploščice ali na platnice odsluženih knjig napišemo, narišemo, naslikamo podobe, ki ozaveščajo in opominjajo na pomembnost zelenega okolja. Z njimi okrasimo naše prizorišče v parku. Skupnostno okraševanje.
Alja Krofl, Neva Vrba, Zavod MARS Maribor

NA STOJNICI – predstavitev in prodaja
10.00–13.00, 16.00–20.00
BUKVARNA V PARKU – antikvariat dobrih starih bukev iz dobrih starih cajtov
Da starih knjig mlini ne zmeljejo v papirno kašo, v Mariboru poskrbi Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ. S svojo potujočo bukvarno se za kratek, sladek čas ustavijo v parku in nam ponudijo izbor dobrih starih bukev iz dobrih starih cajtov. Za dober, star prostovoljni prispevek.
◊ Bukvarna CIPROŠ, Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ

GIBKI, PROŽNI VSEGA ZMOŽNI – športna zabava
9.00–12.00, 16.00–20.00
◊ Organizator:  Športni Junak
Gibki, prožni, vsega zmožni je sklop, namenjen spoznavanju različnih športnih panog in aktivnosti. Ponuja izposojo rekvizitov, ki omogočajo igranje badmintona, skakanje s kolebnico, metanje frizbija in vortexa, hojo s hoduljami, balinanje ... Spoznavanje z naravnimi oblikami gibanja na spretnostnem poligonu, vsakič drugačnem, z vedno novimi izzivi. Igre z barvnim padalom, lovljenje ravnotežja in igre za urjenje natančnosti, ciljanje in zadevanje.

ATLETSKA VADBA ZA NAJMLAJŠE – predstavitev in vadba
10.00–11.00
Atletika je najstarejša športna panoga, pravimo ji tudi kraljica športa. Prvotna in hkrati edina disciplina prvih antičnih olimpijskih iger leta 776 pr. n. št. je bil tek okoli štadiona, imenovan stadion. Tudi na prvih modernih olimpijskih igrah leta 1896 v Atenah je bila atletika osrednje in najpomembnejše tekmovanje iger. Predstavila se je z 12 disciplinami, udeležilo pa se je je največ držav. Atletiko v osnovi sestavljajo teki, meti, skoki in hitra hoja. Povabimo na vadbo atletskih disciplin, prilagojeno najmlajšim starostnim skupinam.
◊ Atletsko društvo Štajerska

PILATES – prikaz in vadba
10.00–11.00
Pilates je vadba za zavedanje svojega telesa, primerna za vsakogar v vsakem trenutku. V njej se »najdejo« aktivne ženske, nosečnice, moški, ki bi želeli skrbeti za svojo hrbtenico in starejši. S pilatesom krepimo globoke trebušne mišice, skrbimo za zdravo hrbtenico in prožno telo. Zavedajmo se svojega telesa in ga začutimo skozi natančno, fokusirano vadbo na blazinah.
◊ Zdravje 365

CHEERLEADING – predstavitev panoge
17.00–18.00
Cheerleading je kombinacija akrobatike, dvigovanja in povezovanja oseb v piramide, skokov in navijanja. Treningi vključujejo vaje za raztezanje in krepitev mišic, osnove gimnastike, vaje za pravilno izvajanje skokov, osnove tehnike dvigovanja, nekaj plesa in navijanja ter vaje za usklajenost tima. Pri tem spodbujamo telesni razvoj, kondicijo, motoriko, moč, koordinacijo, orientacijo, preciznost in eksplozivnost, zadovoljujemo pa tudi potrebo po igri in gibanju. Sodelovanje v timu, spoštovanje in prijateljstvo do ostalih članov je zelo pomembno, zato je velik poudarek tudi na vajah zaupanja in zagotavljanja varnosti. Mladim ponujamo atraktiven in zanimiv šport, pri katerem se učijo organiziranosti, zdrave tekmovalnosti, športnega duha, sodelovanja, hkrati pa krepijo telo in višajo raven gibalnih sposobnosti.
◊ ŠD Ares, cheerleading skupina Borci

KREATIVNE IGRE – igre in urjenje veščin
16.00–20.00
Skoraj vsak otrok je navdušen nad borilnimi veščinami, še bolj nad igranjem z meči ali s palicami, zato predstavljamo japonsko mečevanje in povabimo k urjenju veščine. Različne igre z Nerfi, popularnimi igračami, iz katerih izstreljujemo puščice, pri katerih pa ne gre le za druženje in zabavo. Gre tudi za ciljanje, s čimer urimo natančnost in spretnost, ter za strateško razmišljanje, s tem pa »kravžljamo« možgane. Pa še Angry Birds in druge tematske igre.
◊ Društvo mladih kreativcev Slovenije

RAZVAJALNICE – sprostitev telesa in nega duha
10.00–13.00, 16.00–20.00
◊ Organizatorka in koordinatorka: Mojca Kasjak, Zavod MOJa KreacijA Maribor
Razvajalnice so:
Ljubezen in osebna rast – delavnice za osebnostno rast, terapije za izboljšanje odnosov, za boljšo kvaliteto življenja in umetnost bivanja.
Zdravje za telo – fizične in energijske aktivnosti za dvig življenjske energije, esence za boljše počutje, za sprostitev in razvajanje.
Obilje duha za lepše življenje – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru.

ZDRAVJE ZA TELO – fizične in energijske aktivnosti za dvig življenjske energije, esence za boljše počutje, za sprostitev in razvajanje

BIODANZA ZA OTROKE IN STARŠE
10.00–13.00
Glasbeno-gibalna delavnica Biodanza za otroke in starše – z glasbo in gibanjem do toplejših družinskih odnosov. Skozi glasbeno zgodbico in z različnimi gibi, s hojo, s poskakovanjem, z gibi koordinacije, s hitrimi in počasnimi plesi ter posameznim in skupinskim gibanjem se otroci skupaj s starši, starimi starši in ostalimi člani družine zabavajo, usklajujejo in ustvarjajo harmonično povezovanje, vsi pa polepšamo naše odnose. Izvedba glasbeno-gibalnih delavnic Biodanza za odrasle – z glasbo in gibanjem do boljšega počutja.
Nataša Babič, Pogum, Izpopolnjevanje osebnostnega razvoja

OBILJE DUHA ZA LEPŠE ŽIVLJENJE – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru

TAROT ZA VSAK DAN
16.00–20.00
Lepota branja iz Tarot kart je v tem, da prinesejo drugačen pogled na to, kaj je pomembno za posameznika. Osvetlijo trenutno situacijo ali pa pokažejo čisto novo idejo, pot. Čeprav imajo karte določen pomen, vsakič povejo kaj novega. Tarot ne pove številk, ki prinašajo loto dobitek in tudi ne prve črke imena bodočega partnerja. Lepota vseh podrobnosti, ki jih skrivajo karte, vsa energija, ki jo oddajajo, je preprosto čarobna. Vabljeni na iskanje svoje Tarot zgodbe.
Petra Božič Blagajac, www.facebook.com/tarotzavsakdan

ČITALNICA – Bolje branje kot nerganje
10.00–20.00
◊ Organizacija: Zavod MARS Maribor
Čitalnica ponuja knjige v branje. Na dah v zgodbe, poezijo! S pticami med knjižnimi policami.

Med ponedeljkom in petkom, od 10. do 19. ure, vas pričakujemo v Čitalnici v parku, ki jo organizira Zavod MARS Maribor.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

 

Vsi programi so brezplačni in nadvse privlačni.

Sodelovanje v programu poteka na lastno odgovornost.
V primeru dežja program odpade.

Pokrovitelj Odra Triglav je Zavarovalnica Triglav d. d.

Poletni Art kamp 2020
Organizator: Narodni dom Maribor

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Delavnice, predstave, koncerti ...

Poletni Art kamp

vsako soboto in nedeljo v Mestnem parku
27. 7. do 4. 9. 2022