Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški cikel KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Poletni Art kamp: Zakladi prednikov

Poletni Art kamp 2020

Mestni park
Sob 25 JUL 09:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: Vstopnine ni

Zaradi slabe vremenske napovedi odpovedujemo dopoldanski program Poletnega art kampa, od 10.00-13.00.
Hvala za razumevanje!

Programska knjižica 2020/2021

Oder Triglav

10.00
PLESOČE V ZELENEM OBJEMU MESTNEGA PARKA – plesna delavnica
Odplešemo na morje in ta
m spoznamo ribe, kite in najbolj navihane morske konjičke, morske rastline in sredozemske dišavnice.
Mojca Kasjak, Zavod MOJa KreacijA Maribor

pesem za eno drevo – avtorsko-glasbena predstava
19.00
Pesem za eno Drevo je improvizacija, dramska predstava in glasbeno delo Jurija Drevenška.
Nastopa Jurij Drevenšek. Pesem za eno Drevo nikakor ni predstava o rastlinah, drevesih in hortikulturi, niti o ohranjanju planeta. Je več od tega. Je avtorsko-glasbena predstava, nastala po motivih romana Klovnovi pogledi Heinricha Bölla, ki je bil samo izhodiščna točka. Je predstava, ki noče biti klasična predstava in od občinstva ne zahteva ploskanja in strinjanja z nastopajočim. Rdeča nit so kantavtorske pesmi, ki povezujejo, komentirajo in povzemajo govorjene dele besedila, oboje pa se zliva v mešanico koncerta in gledališke predstave. Sam odrski dogodek poteka na poseben način; niha namreč med improvizacijo, dramsko predstavo in glasbenim delom. Nastopajoči med izvajanjem uživa.
Jurij Drevenšek

USTVARJALNE DELAVNICE »ZAKLADI PREDNIKOV« – etnologija in dediščina
10.00–13.00, 16.00–20.00
◊ Organizatorka in koordinatorka: Vesna Gomboc
S spoznavanjem kulturne dediščine sooblikujemo odnos do preteklosti in do prihodnosti. Zavedanje o njeni pomembnosti in njeni enkratnosti je obvezujoča odgovornost, da svoja znanja vedno znova nadgrajujemo. Povabljeni k spoznavanju ter ohranjanju starodavnih veščin in znanj, nazaj h koreninam. Sprehodimo se po Sloveniji, spoznajmo ljubitelje kulturne in naravne dediščine, obujajmo ljudske šege in navade, urimo se v rokodelskih spretnostih domače in umetnostne obrti. Prisluhnimo, kaj nam govori preteklost, saj so v tem skrite naše moči – duhovne, ustvarjalne, življenjske.

SPLAVARJENJE SKOZI ČAS – etnološka razstava in rokodelska delavnica
Splavarstvo ali flosarstvo je pomemben del dediščine našega ozemlja, saj je sooblikovalo zgodovino mesta Maribor, kot tudi drugih krajev ob reki Dravi. O zgodovini splavarjenja in življenju splavarjev na razstavi. »Kako zvezati ali zalepiti kose lesa, da bo na koncu splav trden in pripravljen na rajžo?« na delavnici lahko poizkusimo sami in si s pomočjo mentorja izdelamo miniaturo splava.
◊ Turistično društvo Maribor, Mariborski flosarji

OSRČJE PETOVIONE V RIMSKI DOBI – etnološka razstava in muzejska delavnica
Ob rokovanju z replikami antičnih predmetov se seznanimo z življenjem v rimski Petovioni. Prisluhnimo zgodbi o Orfeju in Evridiki, spoznajmo Dedala in Ikarja ter ustvarjajmo na ustvarjalnih muzejskih delavnicah. Brenkalo, piščal ali papirnato pero.
»Orfej in Evridika«
Sredi Ptuja stoji velik rimski nagrobnik, imenovan Orfejev spomenik. Na delavnici bomo prebrali zgodbo o Orfeju in Evridiki, se seznanili z antično dvojno piščaljo, imenovano tibia, ki jo hrani ptujski muzej, in si izdelali preprosto brenkalo.
◊ Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, Metka Stergar, Renata Čeh

ORNAMENTIKA – etnološka delavnica
Spoznavanje slovenske krasilne umetnosti, upodobljene na raznoterih uporabnih in okrasnih predmetih preteklosti in sodobnega časa. Preslikavanje okrasov s tehniko indigo papirja in barvno zapolnjevanje ploskev, barvanje, po domače.
◊ Natalija Zabav, rokodelka

PORTRETI RASTLIN – scenska delavnica
Slikanje, risanje, odtiskovanje, šivanje, vezenje rastlinskega sveta na platno, v okvirju in objemu vrbe in trte.
◊ Alja Krofl, Katarina Jenšterle, Zavod MARS Maribor

VESELA HARMONIKA – predstavitev in igranje instrumenta
Venček domačih in ni praznika brez harmonike. Informacije iz sveta harmonik ter igranje na diatonično in klavirsko harmoniko. Ste že poizkusili? Morda pa je sedaj čas.
◊ Svetovno združenje ljubiteljev harmonik, Vojko Selinšek

NA STOJNICI – predstavitve in prodaja
10.00–13.00, 16.00–20.00
BUKVARNA V PARKU – antikvariat dobrih starih bukev iz dobrih starih cajtov
Da starih knjig mlini ne zmeljejo v papirno kašo, v Mariboru poskrbi Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ. S svojo potujočo bukvarno se za kratek, sladek čas ustavijo v parku in nam ponudijo izbor dobrih starih bukev iz dobrih starih cajtov. Za dober, star prostovoljni prispevek.
◊ Bukvarna CIPROŠ, Društvo ljubiteljev knjig CIPROŠ

KLEKLJANJE – prodajna stojnica in rokodelski prikazi
Klekljanje je obrt, pri kateri klekljar ali klekljarica s kleklji izdeluje čipko. Medtem ko so klekljarice klekljale, so se pogovarjale, pele, se družile ter učile klekljanja. Si za klekljanje?
◊ Nada Vnuk, rokodelka

ORGONITI – prodajna stojnica in rokodelski prikazi
Z orgoniti lahko poskrbimo za energetsko ugodno bivalno okolje, več osebne energije in boljše počutje. Njihova uporaba nas povezuje z Zemljo in našim okoljem. S tem se poglobljeno zavedamo učinkov našega delovanja na ljudi in svet okrog nas ter podpiramo harmonijo bivanja.
◊ Nautium, Mojca Derganc, s.p.

GIBKI, PROŽNI VSEGA ZMOŽNI – športna zabava
9.00–12.00, 16.00–20.00
◊ Organizator: Športni Junak
Gibki, prožni, vsega zmožni je sklop, namenjen spoznavanju različnih športnih panog in aktivnosti. Ponuja izposojo rekvizitov, ki omogočajo igranje badmintona, skakanje s kolebnico, metanje frizbija in vortexa, hojo s hoduljami in balinanje. Spoznavanje z naravnimi oblikami gibanja na spretnostnem poligonu, vsakič drugačnem, z vedno novimi izzivi. Igre z barvnim padalom, lovljenje ravnotežja in igre za urjenje natančnosti, ciljanje in zadevanje.

ATLETSKA VADBA ZA NAJMLAJŠE – predstavitev in vadba
10.00–11.00
Atletika je najstarejša športna panoga, pravimo ji tudi kraljica športa. Prvotna in hkrati edina disciplina prvih antičnih olimpijskih iger leta 776 pr. n. št. je bil tek okoli štadiona, imenovan stadion. Tudi na prvih modernih olimpijskih igrah leta 1896 v Atenah je bila atletika osrednje in najpomembnejše tekmovanje iger. Predstavila se je z 12 disciplinami, udeležilo pa se je je največ držav. Atletiko v osnovi sestavljajo teki, meti, skoki in hitra hoja. Povabimo na vadbo atletskih disciplin, prilagojeno najmlajšim starostnim skupinam.
◊ Atletsko društvo Štajerska

SKRITI ZAKLAD – iskanje skritega zaklada med športnimi ovirami in miselnimi nalogami
17.00–18.00
Iskanje nekje v parku dobro skritega zaklada, ki ga najdemo, če dobro opravimo s športnimi in miselnimi izzivi na poti.
◊ Športni Junak

RAZVAJALNICE – sprostitev telesa in nega duha
10.00–13.00, 16.00–20.00
◊ Organizatorka in koordinatorka: Mojca Kasjak, Zavod MOJa KreacijA Maribor
Razvajalnice so:
Ljubezen in osebna rast – delavnice za osebnostno rast, terapije za izboljšanje odnosov, za boljšo kvaliteto življenja in umetnost bivanja.
Zdravje za telo – fizične in energijske aktivnosti za dvig življenjske energije, esence za boljše počutje, za sprostitev in razvajanje.
Obilje duha za lepše življenje – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru.

LJUBEZEN IN OSEBNA RAST – delavnice za osebnostno rast, terapije za izboljšanje odnosov, za boljšo kvaliteto življenja in umetnost bivanja

ACCES BARS® Access Consciousness® dostop do zavedanja
10.00–13.00, 16.00–20.00
Access Consciousness®, po slovensko »dostop do zavedanja«, je energijska transformativna tehnika, ki v sebi združuje starodavno modrost, kanalizirane energije in izredno sodobna motivacijska orodja. Praktiki izvajamo 15 minutni predstavitveni tretma, na željo stranke lahko opravimo cel proces.
Barbara Klaus, Petra Lah, www.mojaizbirakreira.si

OBILJE DUHA ZA LEPŠE ŽIVLJENJE – najboljše za dvig stanja zavesti, možnosti notranjih uvidov in boljšega samospoznavanja, za odprtega duha in za obilje notranjega miru

SVETI ZVOKI – holistične, zvočne masaže telesa
10.00–13.00, 16.00–20.00
Izvajanje zvočnih masaž telesa s pojočimi posodami, izvajanje zvočnih kopeli s svetim zvokom, nudenje informacij o svetem zvoku in širjenje zavesti glede svetega zvoka. Zvočne kopeli s posebnimi skledami blagodejno vplivajo na dvig naše zavesti in na boljše počutje.
Aleksander Vrbnjak

TAROT ZA VSAK DAN
16.00–20.00
Lepota branja iz Tarot kart je v tem, da prinesejo drugačen pogled na to, kaj je pomembno za posameznika. Osvetlijo trenutno situacijo ali pa pokažejo čisto novo idejo, pot. Čeprav imajo karte določen pomen, vsakič povejo kaj novega. Tarot ne pove številk, ki prinašajo loto dobitek in tudi ne prve črke imena bodočega partnerja. Lepota vseh podrobnosti, ki jih skrivajo karte, vsa energija, ki jo oddajajo, je preprosto čarobna. Vabljeni na iskanje svoje Tarot zgodbe.
Petra Božič Blagajac, www.facebook.com/tarotzavsakdan

ČITALNICA – Bolje branje kot nerganje
10.00–20.00
◊ Organizacija: Zavod MARS Maribor
Čitalnica ponuja knjige v branje. Na dah v zgodbe, poezijo! S pticami med knjižnimi policami.

Med ponedeljkom in petkom, od 10. do 19. ure, vas pričakujemo v Čitalnici v parku, ki jo organizira Zavod MARS Maribor.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

 

Vsi programi so brezplačni in nadvse privlačni.

Sodelovanje v programu poteka na lastno odgovornost.
V primeru dežja program odpade.

Pokrovitelj Odra Triglav je Zavarovalnica Triglav d. d.

Poletni Art kamp 2020
Organizator: Narodni dom Maribor

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Delavnice, predstave, koncerti ...

Poletni Art kamp

vsako soboto in nedeljo v Mestnem parku
27. 7. do 4. 9. 2022