Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Srečanja v času

Ulično gledališče

Vojašniški trg
Sob 27 AVG 20:30

Cena vstopnice: Vstopnine ni - 0,00

Ulična predstava po motivih ljudske pripovedke o Kačji kraljici.


Legenda pravi, da je nekoč v davnih časih na Mariborskem otoku živela kraljica. Kačja kraljica. Prelepa bela kača z zlato krono na glavi je v svoj čarni ris mamila mariborske mladeniče, ki se jim je zahotelo zlata in draguljev. A strupeni gadi, ki so zaklad čuvali, so mnoge pognali v smrtjo med dravskimi valovi. Ob taisti reki je bil nekoč v davnih časih kotiček, ki je živel že v pradavnini, v železni dobi. Nato je zavetje nudil Keltom in Rimljanom, Germanom in Slovanom. Potiho jih je spremljal skozi zgodovino, se z njimi spreminjal, rasel in padal, cvetel in propadal. Danes mu pravimo Vojašniški trg. In spet cveti, in spet živi!  

Skrbno prenovljen bo v svoje novo življenje stopil v soboto, 27. avgusta v soju reflekrtorjev uličnogledališkega spektakla Srečanja v času.
Predstava, ki je v Narodnem domu Maribor nastala prav v ta namen, bo med gledalce pripeljala kačjo kraljico, z njo pa se bo med stoletnimi zidovi Žičkega dvora in Minoritskega samostana vila še cela vrsta mariborskih zgodb. Nenavadnih in skrivnostnih pa tudi povsem običajnih in vsakdanjih. Prav takšnih, ki jih bomo na tem trgu in v tem mestu ustvarjali še nešteto. V mestu ki živi, je namreč vsak dan zgodba. Le videti jo moramo znati.

Goro Osojnik, režiser in idejni vodja predstave: »Vsakemu javnemu prostoru njegovo pravo vrednost dajo šele ljudje, ki ga uporabljajo; ulično gledališče pa ima to krasno sposobnost, da lahko pričara vsebine in z njimi začara prostore ter jih tako vsaj za nekaj trenutkov napravi drugačne. Vojašniški trg je zaradi svoje sestavljenosti predstavljal izziv, ki je klical po po lokalni vsebini. Zato smo k sodelovanju povabili Mariborčane, ki so nam pomagali poiskati bolj ali manj (ne)znane mariborske zgodbe in jih stkati v pisano in malce hudomušno tapiserijo dogodkov, ki so se nekoč že –  ali pa tudi ne –  odvijali prav na tem trgu.«

Mesto, v katerem je lepo živeti in ga je treba obiskati

Z načrtnim odkrivanjem pozabljenih in večkrat zanemarjenih kotičkov mesta, ki smo jih v treh desetletjih uspešno spremenili v kar 230 različnih prizorišč festivalov, koncertov in predstav v Narodnem domu ne izpolnjujemo zgolj svojega poslanstva – kulturo iz dvoran pripeljati med ljudi – temveč mestnim ulicam in trgom podarjamo utrip in življenje. Ponosni smo, da vizijo živahnega in urejenega mesta, v katerem se v vsak pogled ujame lepa veduta in kjer je na vsakem koraku moč spremljati kulturne dogodke za vse generacije in vse okuse z nami deli tudi naša ustanoviteljica, Mestna občina Maribor.

Maribor v zadnjih letih pospešeno dobiva novo podobo. Z zgledno prenovljenimi trg in ulicami, ki se jim sedaj pridružuje tudi Vojašniški trg, se mesto pospešeno spreminja. Hkrati se spreminja tudi naš pogled nanj. Vse bolj skrbno odkrivamo njegovo dediščino in zgodbe. In jih vse bolj ponosno predstavljamo vse številčnejšim obiskovalcem. Nemalo zaslug za njihovo odkrivanje imata naša dolgoletna partnerja, Rajzefiber in društvoHiša, ki s tematskimi sprehodi po mestu in oživljanjem mestnih dvorišč skrbita, da Mariborčani pa tudi obiskovalci od blizu in daleč Maribor odkrivamo tudi onkraj zidov. Mestna občina Maribor ter Narodni dom s partnerji tako skupaj ustvarjamo lepši in prijetnejši Maribor – sodobno in živahno urbano središče, v katerem je lepo živeti in v kakršnega bodo z zanimanjem prihajali obiskovalci z vseh koncev sveta.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Avtor in režiser: Goro Osojnik

Dodatna besedila, svetovanje, zgodovinski viri: Polona Prosen, Vid Kmetič, Marko Brumen, Maja Pegan (Društvo Hiša!), Jana Zadravec. 

Nastopajo:
Pripovedovalec: Rok Kušlan
Avtor in izvajalec glasbe: Goran Završnik
Gledališki pevski zbor: Polona Prosen, Rada Kikelj Drašler, Mateja Fi, Teja Saksida; vodja: Tea Vidmar. 
Kačja kraljica:
izdelava in oblikovanje lutke: Brane Solce; animatorji: Sanja Gorišek, Mistral Majer, Ronja in Sinaj Kreč, Matjaž Ocvirk
Minoritski menih:  Anže Mohorič
Žogica Marogica, Dedek & Babica: Barbara Jamšek, Miha Bezeljak, Uroš Kaurin; Lutkovno gledališče Maribor. 
Vojaki: Polona Prosen, Rada Kikelj, Anja Bezlova, Tea Vidmar
Župan Johann Kaspar von Seiller: Bor Greiner
Madame: Madame M.
Prodajalka pirotehnike: Ankica Radivojević
Točka z ognjem: kreaktiv.si
Ognjene trombe: KD Priden možic (Goran Završnik, Anja Bezlova, Anže Kreč)

Priprava in izvedba:
Kostumografija:  Tina Žen
Rekviziti in tehnična pomoč: Anže Kreč
Oblikovanje luči, zvočne podobe in tehnično vodenje predstave: Borut Cajnko
Tehnična koordinacija predstave: Jože Skarlovnik
Luč: Jože Skarlovnik, Bojan Golnar; Narodni dom Maribor
Zvok: Gaber Lesjak;  Narodni dom Maribor
Tehnična izvedba: Andrej Krštinc;  Narodni dom Maribor
SIMS ekipa: Tina Žen, Anže Mohorič, Camilo Acosta Mendoza

Produkcija: Narodni dom Maribor 2022

Koprodukcija:  Lutkovno gledališče Maribor in Gledališče Ane Monro Ljubljana
Vodja produkcije: Marko Brumen
Za podporo in sodelovanje se zahvaljujemo Vidu Kmetiču, Maji Pegan (društvo Hiša!), Hotelu Maribor, H. J. Brunnerju, Damirju Maksimoviću, M. Legatu in ekipi Kluba KGB

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji