Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Awwwditorij
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Wakili

Večer afriške glasbe in plesa

Mali oder Narodnega doma
Pet 20 DEC 20:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 7,00 - 10,00 EUR

Cikel koncertov glasbe in plesa predstavlja.

Wakili je glasbena skupina, katero sestavljajo vrhunski glasbeniki zahodne Afrike. Vsi prihajajo iz izrazito umetniških – glasbenih družin, ki imajo v afriški kulturni zgodovini in tudi današnji družbi vodilno mesto v umetnosti, predvsem v glasbi in plesu. Pravijo jim grioti.

Skupina Wakili je nastala pod vodstvom svetovno znanega umetnika iz Gvineje (Conakry) Mohamed Med Camara, znanega kot eden med najbolj priznanimi djembe-folaji z nazivom nazivom »zlate roke svoje generacije«. Svojo umetniško pot je začel kot djembefola v Gvineji, in sicer kot član znanih skupin: »L'étoile de Kania«, kjer je igral kot prvi solist, »The prefectural ensemble« in »Benkadi«. Leta 2009 se je preselil v Francijo (Nantes), kjer je nadaljeval svoje umetniško poslanstvo z igranjem na različne zvrsti tolkal ter glasbila balafon. Leta 2017 je bil čas za nastanek mešanice glasbenih slogov in melodij države Gvineje, Malija in Slonokoščene obale, kar je botrovalo nastanek njegove skupine pod imenom »Wakili«.

Moussa N'tanga Camara prav tako prihaja iz države Gvineje (Conakry) ter prav tako iz družine z dolgoletnim poreklom v tradicionalni afriški glasbi. Leta 2008 se je v luči širjenja afriškega izročila preselil na Japonsko, kjer je kot glasbenik in pevec organiziral veliko plesno-glasbenih spektaklov. Kot profesionalni pevec je objavil tudi več albumov, z najbolj znano pesmijo (uspešnico) Maman Africa. Od leta 2015 živi v Parizu, kjer sodeluje z različnimi izvajalci za promocijo tradicionalne zahodnoafriške kulture.

Adama Keita (»master of kora«), prihaja iz glavnega mesta Bamako, države Mali. Adama po materini stani predstavlja 72. generacijo igralcev tradicionalnega zahodnoafriškega afriškega glasbila kore, najbolj znane družine Diabate. Najbolj znan član družine Diabate je njegov stric Toumani Diabate, ki je bil večkrat nagrajen z Grammyjem v letih 2006, 2011 in 2017 ter predstavlja glavnega ambasadorja kore in glasbe »mandigue« po vsem svetu.

Sekou Dioubate bo na koncertu v Mariboru nadomestil stalnega člana zasedbe Adamo Keito.

Aly Mara prihaja iz države Gvineja (Conakry). Skupini se je pridružil kot izvrstni in spektakularni plesalec, zelo dobri poznavalec zahodnoafriškega tradicionalnega plesa. Njegova plesno karizmo so v njegovih rosnih letih kaj hitro prepoznali, tako da je hitro postal plesni solist največjega baleta v državi Gvineji »Les Ballets Africains«, kasneje pa nadaljeval kot koreograf in scenograf baleta »Ballets Matam de Conakry.« Svoje plesno znanje je širil z izobraževanjem učiteljev afriškega plesa v Afriki, od leta 2019 pa v Evropi. 

Priče bomo torej vrhunski »klasični« zahodnoafriški glasbeni tradiciji in virtuoznosti na eksotičnih afriških glasbilih, ki jo lahko primerjamo le z največjimi dosežki v svetovni glasbeni zgodovini. 

Cena vstopnic: 7,00 € (predprodaja); 10,00 € (na dan dogodka)
V predprodaji je nakup možen preko portala mojekarte.si in na Petrolu, na dan dogodka na vhodu na Mali oder Narodnega doma.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Wakili: 
Mohamed Med Camara, djembe, balafon
Moussa N'Tanga Camara, duni, vokali
Sekou Dioubate, kora
Aly Mara, plesalec

Organizator: KUD Baobab
Soorganizator: Mednarodni kulturni zavod Ritem Afrike 

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Zapiramo vrata, a ostajamo z vami.

Ne boste pa ostali sami. Z vami se bomo družili na naših socialnih omrežjih, kjer bo vrvelo od dobre glasbe in dobre volje.

Ekipa Narodnega doma Maribor