Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Saksofon, glasbeni kameleon

1. koncert Mladinskega cikla 2023/2024

Dvorana Union, Maribor
Tor 17 OKT 10:00
Mla
Sre 18 OKT 11:00
Mla*
Čet 19 OKT 15:00
Mla**
Mla
Mladinski cikel - red Pizzicato
Mla*
Mladinski cikel - red Crescendo
Mla**
Mladinski cikel - red Furioso in Izven

Cena vstopnice: 5 EUR

Komentirani koncert

Programska knjižica 2023/2024


SOS mladinski saksofonski orkester deluje od leta 2012 in trenutno v njem sodeluje 25 članov. Mlade saksofonistke in saksofonisti prihajajo iz več nižjih, srednjih glasbenih šol ter tudi z Akademije za glasbo.

Osnovni cilj orkestra je vzgoja mladih glasbenikov v orkestrskem igranju, zagotavljanje kvalitetnih pogojev za skupinsko glasbeno poustvarjanje, ki mlade glasbenike dodatno motivira, da se ukvarjajo in izražajo skozi glasbo. Eden izmed pedagoških ciljev je tudi pravočasno odkrivanje izjemnih glasbenih talentov in jih ustrezno strokovno usmerjati na njihovi glasbeni poti.

V orkestru SOS je eden izmed pomembnih elementov tudi družabnost, ki je temelj za dobro počutje in odpira pot k ustvarjalnosti. Zato poleg rednih vaj orkestra pogosto organiziramo tudi intenzivne priprave ter gostovanja doma in v tujini.

Orkester SOS vodita profesor Lev Pupis in profesor Domen Koren. Praviloma je orkester namenjen mladim od 13. leta dalje ali tistim, ki obiskujejo vsaj 5. razred saksofona in je vedno odprt za nove člane. Ti se lahko z njegovim delom aktivno srečajo na poletnem festivalu ALPSAX SUMMER v Kranjski Gori, kjer orkester oblikuje in vadi nov program za prihajajoče šolsko leto. Posebnih pogojev za članstvo ni. Z veseljem sprejemamo saksofoniste stare med 10 in 13 let, ki imajo osnovno znanje igranja saksofona in si želijo glasbenega druženja z ostalimi vrstniki iz celotne Slovenije.

Glasbena učna urica, ki jo bodo s svojim mentorjem in umetniškim vodjo Levom Pupisom izvedli mladi glasbeniki iz zasedbe SOSgroup, bo govorila o saksofonu. Saksofon je tip pihala, ki je nastalo v obdobju romantike. Skonstruiral ga je Belgijec Adolphe Sax kot nadomestek za nekatera lesena pihala in kovinska trobila. Sax je kot izdelovalec inštrumentov eksperimentiral s trobilom, imenovanim ofikleida, na katero je namestil ustnik basovskega klarineta. Nastala je osnova za prvo serijo saksofonov, ki jo je patentiral v Franciji leta 1846. Saksofon je sestavljen iz treh delov: ustnika z jezičkom, vratu (pipe) in telesa z zaklopkami. Je eno redkih glasbil, ki je obdržalo ime svojega izdelovalca. Najbolj sta razširjena altovski in tenorski saksofon, slišimo ju predvsem v jazzovskih in plesnih ansamblih, vojaških godbah in ansamblih zabavne glasbe.

 

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

SOS mladinski saksofonski orkester, umetniški vodja Lev Pupis

Člani orkestra:

Soprani:
Drejc Bohinec, Alina Rovan, Žan Gazvoda, Pika Tomažin Sedar

Alti:
Vid Verdinek, Timotej Ian Poljak, Aron Bizjak, Oskar Brulc, Luka Bartenjev, Lara Matič Vrečar, Jurij Škrlj Popović, Izak  Vukič, Tit Knez Majcen

Tenorji:
Nace Moritoki Škof, Iza Klemenc, Sofia Kos, Nal Petrič, Ema Kovač, Doroteja Šuštar

Baritoni:
Nejc Razpotnik, Anže Namestnik, Eli Kovačič

Bas:
Matic Ulaga

Mentorji:
Lev Pupis, Domen Koren, Lan Meden

Pokrovitelj

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji