Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Brata Grimm: Trnuljčica

Predstava abonmaja Kekec 2017/2018

Velika dvorana Narodnega doma
Ned 26 NOV 11:00
Kek
Ned 26 NOV 17:00
Kek
Kek
Kekec in Izven

Cena vstopnice: 6,50 - 0,00 EUR

Trnuljčica je večna zgodba, ki vedno znova kliče po uprizarjanju, saj je to zgodba, ki jo mora spoznati vsaka nova generacija.

Nadomestna predstava za odpadlo predstavo: Na Noetovi barki ob osmih, 12. 11.

Trnuljčica, včasih imenovana tudi Speča lepotica, je ena izmed tistih klasičnih pravljic, ki so doživele številne spremembe, dokler jim nista dokončne (vsaj tiste, ki jo trenutno pozna največ otrok) podobe dala ravno brata Grimm. Kralj in kraljica po dolgotrajnem čakanju dobita hčer in priredita zabavo. Toda v kraljestvu je trinajst vil, na dvoru pa le dvanajst zlatih krožnikov, zato najbolj zoprne med vilami ne povabijo. Ko vile (povabljene) deklico obdarujejo z različnimi krepostmi, se pojavi še nepovabljena vila, ki deklico obsodi na smrt. 

Ko bo dopolnila 15 let, se bo namreč s kolovratom zbodla v prst in umrla. No, ena vila svojega darila še ni izročila, zato prekletstvo lahko omili, ne more pa ga izničiti. Smrt se spremeni v stoletni spanec, ki bo zajel tudi vse dekličine bližnje. Kralj poskuša prekletstvo preprečiti tako, da ukaže zažgati vse kolovrate, a se deklica vseeno zbode v prst. Vsi na dvoru utonejo v spanec, okolico pa prerase trnje. Po stotih letih se pojavi junak, ki deklico odreši s poljubom, podobno kot v Sneguljčici (vendar ne Grimmovi), prebudijo se vsi ostali in zabava se lahko začne. 

Trnuljčica je ena tistih pravljic, ki sta jih Grimma najbolj predelala. Kar polovico sta je namreč odrezala! V starejših različicah, na primer, ni bilo vil, odrešitelj je bil poročen kralj, ki je varal soprogo tako dolgo, da mu je Trnuljčica rodila dvojčka, le-ta pa se je prebudila, ko ji je eden od otrok izsesal trsko, oziroma vlakno iz prsta (spet podobnost s Sneguljčico, tokrat Grimmovo). 

Perraultova različica je še bolj fantastična. Tu Trnuljčico osvaja princ, čigar mati je ljudožerka in ta nad sinovo nevesto (na dvor jo pripelje šele, ko že imata dva otroka) ni prav nič navdušena. Ukaže jo (in otroka) skuhati, postrežejo pa ji različne kose živali (da, spet podobnost s Sneguljčico). 

Grimma izvenzakonskih odnosov in ljudožerstva nista odobravala, zato sta del pravljice po princeskinem prebujenju preprosto črtala. Sta pa dodala stotine junakov, ki so umirali v trnju (tudi njun dodatek). Da, Trnuljčica je vsekakor zgodba z bogato in krvavo zgodovino! 

V igrano-lutkovni priredbi znane pravljice bo avtorska ekipa pod vodstvom odličnega lutkovnega režiserja Saše Jovanovića na novo priredila in skozi optiko sodobnega sveta v likovni in gledališki jezik prevedla to večno pravljico. Predstava bo uprizorjena kot lutkovno-igrana predstava.

Premiera 25. septembra 2017

Trajanje: 45 minut, brez odmora
Predstava je primerna za otroke od 3 leta starosti. 


Po predstavi Kekčeve poustvarjalnice: otroške kreativne delavnice na temo predstave. Izvaja jih Zavod MARS Maribor.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Igrata:
Tina Oman, Lidija Sušnik

Režija: Saša Jovanović

Mestno gledališče Ptuj

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji