Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Poslušaš srce ali glasbo?

Mladinska gledališka predstava

Cena vstopnice: Vstopnine ni - 0,00

Mladinska gledališka predstava o glasbi, ki briše razlike med glasbenimi zvrstmi ter na humoren in romantičen način prikaže, kako je vsa glasba univerzalna, s seboj pa nosi le ljubezen in lepoto.

Gledališki list • Fotogalerija

Okoliščine odraščanja nas že od zibelke naprej usmerjajo k poslušanju določene glasbene zvrsti. 
Glasba sama po sebi je univerzalna in kot taka bi morala združevati ter buditi v nas le dobro in plemenito. A zakaj se nam potem zgodi, da nas včasih ločuje in med nami ustvarja napetosti? Še posebej v fazi odraščanja. Ali gre za pomanjkanje znanja, védenja, razumevanja, sprejemanja? Ali si res to, kar poslušaš? Ali tudi glasba, tako kot obleka, naredi človeka? Ali si z »drugačno« glasbo »drugačen«? Ali šminker res ne more razumeti rockerja, raper narodnjaka, rejver klasika?
Kje naši pogledi trčijo in se odbijejo ter zakaj?
Od duše do duše gre ta prečudovita esenca, ki nosi v sebi vse živo, kar nas obdaja; čudovito valovanje, ki imitira življenje na čisto svojstven način, skozi zvok in utrip. Znanje, nadarjenost, glasbila, predvajalniki, ušesa so le posredniki – in glasba nas uči, zdravi, navdihuje in odnaša s seboj v tiste sfere, ki se jih z rokami ne da dotakniti, temveč le s slutnjo in predajo. Kar je danes klasika je bilo nekoč hudo moderno in rezervirano le za peščico premožnejših privilegirancev, danes pa se imamo neverjetnemu napredku tehnologije zahvaliti, da nam je praktično vsem v uho položeno, kar koli želimo slišati. In velikokrat nas še stane ne.
Torej nam je na dosegu roke čisti užitek. Zakaj ga ne bi uživali skupaj, pomagali drug drugemu spoznavati različne glasbene zvrsti in zakaj se ne bi imeli še boljše, še posebej pri stvareh, ki smo jih zavračali, ker jih nismo razumeli?
Okus do sočloveka je pomemben. Ne pa okus v glasbi in oblačenju! In to je okus prejemanja in razumevanja drugačnosti, okus strpnosti in ne razlikovanja, okus človeškosti, ki nas zbližuje, nam razsvetljuje srca in duše.
Torej ... kaj raje poslušaš: srce ali glasbo?
Rok Vilčnik

Rok Vilčnik
Priznan sodobni slovenski dramatik, avtor pesniških zbirk Sanje (samozaložba, 1994), Pogrešanke (Locutio, 2004) in Zdravilo za Ano (Litera, 2015). Nazadnje so pod naslovom Ameriška trilogija (Litera, 2013) izšle tri njegove drame. 
Je avtor številnih radijskih iger ter prozaist; izdal je roman Mali ali Kdo si je živlenje zmislo? (Mariborska literarna družba, 2001) in eksperimentalno novelo Deset let razmišljanja (Litera, 2005). Pomemben del njegovega opusa je namenjen tudi otrokom in mladim, ki jim je med drugim namenil Vesoljne pravljice (Locutio, 2001) ter dve lutkovni igri Čombo, sončni kralj (Aristej, 2004) in Babica marmelada (Aristej, 2006). Doslej je doma in v tujini doživelo premiero že več kot 30 njegovih gledaliških tekstov. Nekaj let je bil zaposlen kot dramaturg v Mestnem gledališču Ptuj. Je eden od scenaristov najuspešnejše slovenske humoristične televizijske serije Naša mala klinika ter serij Lepo je biti sosedTrdoglavci in mnogih drugih – do sedaj je napisal več kot sto scenarijev. 
Vilčnik je pisec glasbenih besedil (Severa, Neisha, Bilbi …) in ustanovitelj glasbenih skupin Patetico, Papir in Pliš. Leta 2000 in 2008 je dobil Grumovo nagrado za najboljšo slovensko dramo, in sicer za drami To ter Smeti na luni, leta 2004 pa Žlahtno komedijsko pero za najbolje napisano komedijo Pavlek, ki je zmagala tudi na Festivalu monodrama Ptuj 2004. Leta 2014 pa je prejel Glazerjevo listino za Ameriško trilogijo.

Barbara Mrak
Z gledališčem se je prvič srečala v šoli uličnega gledališča ŠUGLA v Mariboru. Kasneje je sodelovala v projektu Žive zgodbe: Okvir spomina, ki je nastal pod okriljem društva Hiša!, kjer so na podlagi pričevanj občanov obudili zgodbe mesta. V okviru šole uličnega gledališča so izoblikovali skupino, s katero so uprizorili dve ulični predstavi. Trenutno  nastopajo po ulicah Maribora v obliki rednih predstav in javnih vaj, se udeležujejo tečajev in tako izobražujejo ter vzgajajo kulturo uličnega gledališča v Mariboru.

Denis Horvat
Igralsko pot je pričel v letu 2013, ko je po naključju izvedel za delavnice Gledališča zatiranih. Te so med Festivalom Lent potekale na Orožnovi ulici pod vodstvom Barbare Polajnar.
Po treh mesecih ga je Barbara povabila v neformalno gledališko skupino ZIZ, kjer so po vzoru Gledališča zatiranih uprizorili predstavo Med dvema ognjema.
Kasneje so se odločili nadgraditi svoje veščine in se udeležili šole uličnega gledališča ŠUGLA, kjer so ob koncu usposabljanja izvedli ulično predstavo. Konec leta 2014 so k sodelovanju povabili režiserja Roka Vilčnika in z njim izvedli predstavo Magični rajzefiber tour po zgodbah mesta.

Trajanje: 60 minut, brez odmora

Najava predstave: Barbara Mrak • Denis Horvat • Tina Vihar • Rok Vilčnik

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Igrata:
Barbara Mrak,
Denis Horvat

Avtor in režiser: Rok Vilčnik
Produkcija: Narodni dom Maribor


Premiera: 23. april 2015,
Narodni dom Maribor

 

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji