Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstaveAbonma Komedija in izvenPredstave za izvenProdukcije
Za mlade
Mladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikVse predstavePredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Moč narave, moč glasbe

Festival Maribor 2018 - zaključni koncert

Dvorana Union, Maribor
Pet 28 SEP 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 12,50 - 25,00 EUR

Programska knižica Festivala Maribor 2018
Zaključni koncert

Program:
Carl Maria von Weber: Uvertura k operi Oberon
Robert Schumann: Koncertno delo za štiri rogove in orkester v F-duru, op. 86
***
Carl Heinrich Hübler: Koncertno delo za štiri rogove in orkester
Richard Wagner: Predigra k 3. dejanju opere Lohengrin

To, da ima glasba izredno moč na človekova čustva in lahko ohromi razum, podobno kot zaljubljenost, je verjetno vedel že jamski človek. Organizirani zvoki še danes zaradi svoje lepote in iracionalne moči bogatijo rituale, najbolj posvečene priložnosti in slovesnosti. Stari grški filozofi so poskušali moč glasbe opredeliti znanstveno in filozofsko: Pitagora je raziskoval njene matematične značilnosti in jih primerjal z delovanjem vesolja, Platon pa je nato z znanstveno zanesljivostjo dokazoval, da glasba vpliva na človekovo vedenje in da je zaradi tega treba posegati po njej preudarno in previdno.

In res lahko odsev popolnega, prelepega in vseobsegajočega z nesebično predanostjo užijemo tako ob prisluškovanju naravi kot v zveneči glasbi. Nič drugače ni v lepo urejeni evropski klasični glasbi, kjer se je zvenenje podredilo natančnim zakonitostim sistema in se oblikovalo v nekatere od najbolj kompleksnih in presunljivih dosežkov človekove domišljije. V tem »urbaniziranem« glasbenem pejsažu je kot neposredni predstavnik narave preživelo na moč enostavno in hkrati precej zamotano glasbilo, rog. Del skrivnosti roga morda leži v njegovi muhavosti, ki postavlja pred horniste posebne glasbeno-tehnične izzive. Ko ga v roke prime mojster, se z njegovim bleskom in veličastnostjo skorajda ne more kosati noben drug inštrument v orkestru. Zato ne preseneča, da je bil prav rog glasbilo neustrašnega junaka Siegfrieda in da je Wagner izbral rogove, vselej ko je želel doseči kar najbolj spektakularen učinek.

Ko na oder stopijo štirje izjemni hornisti, ni nobenega dvoma, da se nam obeta posebno slavje. Dávid Kutas, László Seeman, Mahir Kalmik in Boštjan Lipovšek, ki so pred dvajsetimi leti na pragu uspešnih mednarodnih karier prvič skupaj nastopili prav z orkestrom mariborske Opere, se ob zaključku Festivala Maribor 2018 vračajo še bolj izkušeni, priznani in izvrstni. Ob tej priložnosti bo Simfonični orkester SNG Maribor vodil madžarski dirigent Gergely Dubóczky, eden najbolj izstopajočih dirigentov mlajše generacije, ki ga podpira sam sloviti Iván Fischer. Naj bo tudi zanj, prav tako kot pred dvajsetimi leti za predane horniste, nastop v Mariboru odločilna odskočna deska k najuglednejšim svetovnim orkestrom!

V koprodukciji s SNG Maribor.

Vstopnice: 25 € / predprodaja 20 € / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,50 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Spletna stran >>

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Simfonični orkester SNG Maribor

Gergely Dubóczky, dirigent

Dávid Kutas, rog
László Seeman, rog
Mahir Kalmik, rog
Boštjan Lipovšek, rog

Pokrovitelj predstave

Priporočamo

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Komedija

Kriza srednjih let in Seks po slovensko

19. 10. in 22. 10. ob 20.00

Ranko Babić in Vid Valič