Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstaveAbonma Komedija in izvenPredstave za izvenProdukcije
Za mlade
Mladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikVse predstavePredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana UnionVilinsko mesto
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Informacije
Prireditve v času epidemijeVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Vilinsko mesto - Vilinski dvor

Festival ustvarjanja, druženja in svetlobe

Vetrinjski dvor
Sre 19 DEC 10:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice:

10.00–19.00, Vetrinjski dvor, Čitalnica igralnica
MARSOVA ČITALNICA IGRALNICA – skupinska branja, igranje, druženje
Je še kaj lepšega kot igranje s sovrstniki in branje na mehkih blazinah?
Za obokanimi vrati Vilinskega dvora se pogledu razprostre čudežno dvorišče vilink in vilincev, za odrom sredi tega dvorišča pa se skriva topel kotiček za najmlajše nadobudne sanjače in sanjalke, Marsova čitalnica igralnica.
Čitalnica igralnica je prostor, kjer se srečujemo mali in veliki, ki se radi igramo, vzamemo knjigo v roke, se družimo in pletemo nova znanstva in prijateljstva.
Igra je primarna, spontana in notranje motivirana dejavnost, preko katere se otrok uči, raziskuje in spoznava sebe in svet. Igre in igrače, ki smo jih pripravili, povabijo k urjenju gibalnih sposobnosti in spretnosti, občutenju, reševanju problemov, razvoju domišljije in ustvarjalnosti, sproščanju, uresničevanju želja, sodelovanju, razumevanju in upoštevanju drugih.
S knjigo potujemo v domišljijske svetove, spoznavamo nove besede, vzpostavljamo intimne odnose in se sprostimo. Berimo drugim, sebi – knjiga je zaklad.
Za tiste najbolj radovedne in zvedave pa smo letos pripravili še optične igrače in prevare, ki nam bodo zavrtele in začarale um, da bo veselje!
◊ Zavod Mars Maribor

17.00, Vetrinjski dvor, Vilinski oder
PRAZNIČNI KONCERT MLADIH JAZZ VOKALISTOV – koncert
»Edina stvar boljša od petja je še več petja.« Ella Fitzgerald
Z jazz standardi, originalnimi jazz kompozicijami velikanov te zvrsti in s praznično obarvanimi skladbami nas pogostijo pevci in pevke, ki se izobražujejo na oddelkih za jazz Konservatorija za glasbo in balet Maribor.
Nastopajo Veronika Brunec, Blažka Garmut, Teja Jecelj, Maruša Kunst, Iva Mičanovič, Neža Ožinger, Dominik Petko, Eduarda Petral, Mateja Bobnar Radenkovič, Tilen Slovenc, Urška Subašič, Ines Tobias in Anastasia Vetrih, ki se kalijo pri profesoricah Ani Bezjak in Maši But. Spremlja jih jazz trio mentorjev Konservatorija.
◊ Jazz zasedba učencev in mentorjev Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Robert Ožinger – klavir, Luka Herman Gaiser – kontrabas, Bruno Domiter – bobni

17.00, Gosposka ulica, Slovenska ulica in Jurčičeva ulica, Vetrinjski dvor, Pravljične ulice
KOLEDOVANJE – prepevanje koledniških pesmi, obujanje običaja
»Od hiše do hiše, od vrat do vrat«, koledniki nosijo dobre želje, varnost in veselje.
Kot pove že samo ime, običaj koledovanja izvira še iz časov rimskega imperija. Rimljani so namreč prvi dan meseca imenovali »calendae« in kalende ob začetku leta so bile še prav posebej svečane in hrupne, ko so ljudje v sprevodih hodili po mestu ter peli in plesali. Krščanstvo je ta stari rimski običaj prevzelo in postavilo v čas med božičem in svetimi tremi kralji. Koledniki so bili vaški fantje in godci, ki so hodili od hiše do hiše in prepevali ter igrali koledniške pesmi.
Naši koledniki s praznično pesmijo ponesejo prešerno vzdušje na praznično že tako bolj živahne ulice. Pesmi iz bogate zakladnice ljudskega izročila razvnemajo srca in glave, ko pa se ob koncu vsi nastopajoči združijo, Sveta noč zadoni prav do neba. Pridružimo se jim!
◊ Društvo Hiša!, Pevski zbori iz Maribora in okolice

18.00–01.00, Rotovški trg, Ulica škofa Maksimilijana Držečnika, Slomškov trg
LUMINA
◊ Društvo Hiša!
CIKEL – svetlobna postavitev
◊ Zala Zagoršek
ELEKTRIFICIRANA GLAVA – svetlobna postavitev
◊ Coletivo Nora (POR)
ZAČASNICA II – svetlobna postavitev
◊ Vlasta Čobal Sedmak, akademska kiparka, in študenti Lesarske šole Maribor, Višje strokovne šole, Tadej Ajlec, Kevin Cerovec, Eva Diemat, Ana Dobriković, Matej Korez, Nik Markišić Monfreda, Klemen Mravljak, Boštjan Udovč, Hana Katarina Vodopivec in Brina Vrecl
KO ZASIJEMO – svetlobna postavitev
◊ Lucy Barker (GBR)

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji