Music
All eventsOrchestral SeriesChamber seriesJazz in Narodni domNon-subscription seriesConcerts in the park
Theatre
All eventsNon-subscription comedyComedy SeriesProduction
Youth
All eventsYouth seriesChildren's series KekecCultural DiaryVilinsko mesto
Other
Narodni dom MariborVetrinjski dvor
Festivals
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Tickets
Information
TicketsNewsArchiveNarodni dom MariborVenues

Poetico Musicali

6. koncert Komornega cikla 2021/2022

Dvorana Union, Maribor
Mon 24 OCT 19:30
Izv
Izv
Izven in Komorni cikel

Ticket price: 11,00 - 14,00 EUR

Nadomestni koncert za prestavljen koncert 22. aprila 2022.


 14,00 €; 13,00 € (upokojenci); 11,00 € (študenti, invalidi)


Programska knjižica 2022/2023

Združeni okusi

Spored: Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Georg Philipp Telemann, Francois Couperin, Anne Danican Philidor, Jacques Morel


Les gouts reunis, »združeni okusi«, je naslov zbirke suit francoskega baročnega skladatelja Françoisa Couperina, mešanice značilnih nemških, italijanskih in francoskih slogov. S takšnimi mešanicami so skladatelji, kot je bil Couperin v Franciji pa J. S. Bach in G. P. Telemann v Nemčiji, sodelovali v procesu internacionalizacije glasbe.

Mednarodna povezovanja so od nekdaj značilnost glasbenega ustvarjanja, moderni svet zgolj pospešuje proces. Primer takšnega sodelovanja so mladi glasbeniki z različnih koncev sveta, združeni v ansamblu Poetico Musicali. Zaslugo za nastanek te zasedbe gre pripisati ugledni baselski šoli za staro glasbo, v kateri se srečujejo najbolj nadarjeni mladi glasbeniki s strastjo do stare glasbe. Schola Cantorum Basiliensis ponuja neizčrpni vir znanja in navdiha ter s tem prispeva k nastanku novih idej in povezav.

Med najbolj bleščečimi študenti te šole je Maruša Brezavšček, interpretka na kljunastih flavtah, ki jo zanima tako stara kot sodobna glasba. O zmagovalki uglednih mednarodnih tekmovanj so zapisali: »Maruša je popolnoma predana glasbi, z neverjetno resnobnostjo, osvobojeno vsakršnega ega in z duhovno razsežnostjo daje glasbi tisti simbolni pomen in smisel, ki je v glasbi od nekaj zajet« (Marina Horak, Glasna).

Kvartet poznavalcev stare glasbe Poetico Musicali dokazuje, da je stara glasba vse prej kot staromodna. S svojim glasbenim udejstvovanjem si prizadeva ustvarjati prostor, v katerem se njegovi člani lahko popolnoma posvetijo odkrivanju sporočilnosti del baročnih skladateljev in to poustvarjajo v svežih interpretacijah.

V rokah mladih glasbenikov je to živa glasba, ki utripa v ritmičnem poletu ali pa se spontano prepušča prosti fantaziji. Čista muzikalnost, osvobojena solističnega razkazovanja, a hkrati vedno neverjetno bleščeča – to je eden od možnih opisov tega, kar se nam obeta na koncertu mladih umetnikov.

Buy tickets
Share with friends

Maruša Brezavšček, kljunasta flavta

Martin Jantzen, viola da gamba

Elias Conrad, teorba

Melanie Flores, čembalo

E-news subscription

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Sponsors