Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Dokudoc: v boju za kulturo

12. Dokudoc bo!


V četrtek, 14. 9., se pričenja 12. Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, ki poteka v duhu truda za vzpostavitev decentralizacije slovenske filmske in festivalske krajine ter ponuja skrbno kuriran izbor najnovejše slovenske in tuje dokumentarne produkcije.

V Mariboru si bomo ogledali najnovejšo slovensko in tujo dokumentarno produkcijo, se družili ob pogovorih po filmih ter razvijali prihodnost dokumentarnosti v Sloveniji. Osrednji poudarek festivala je tradicionalno posvečen predstavitvi novejših slovenskih dokumentarnih del ter starejših del, za katere ekipa festivala meni, da jih širše in mlajše občinstvo mora spoznati. Festivalski program ponuja pogovore po filmih, strokovna izobraževanja in prijetna plesna druženja. V Vetrinjskem dvoru bo pod mentorstvom Petre Seliškar, Roka Bička in Matjaža Ivanišina potekal izobraževalni modul Dokumentarnica 2023 - laboratorij dokumentarnega filma v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev in režiserk.

Kljub temu, da je Dokudoc v slovenskem prostoru uveljavljen in tudi strokovno prepoznan festival, sta mu letos finančno podporo odrekla tako Slovenski filmski center kot Mestna občina Maribor. Ekipa je poskušala z zbiranjem donacij obdržati letošnjo edicijo pri življenju, saj predstavlja vsaka prekinitev kontinuiranega delovanja tveganje, da festival izgine in se le stežka ponovno vzpostavi. Zato smo v Narodnem domu Maribor k festivalu Dokudoc pristopili kot koproducenti.

Vladimir Rukavina, direktor javnega zavoda Narodni dom Maribor, je ob tej priložnosti dejal:
»Običajno se neposredna javna podpora osredotoča na financiranje kulturne produkcije in infrastrukture, medtem ko so nevladne organizacije v časih kriz pogosto prepuščene samim sebi in odvisnosti od razpisov, katerih dinamika je spremenljiva, odločanje pa v vsakem primeru vsaj prepozno. V Narodnem domu Maribor smo v skladu s principi lastnega delovanja, sodelovalnosti in podpore razvoju mariborske kulturne krajine z veseljem priskočili na pomoč festivalu Dokudoc in prispevali sredstva, ki pripomorejo k temu, da se letošnja edicija, četudi v nekoliko okrnjenji obliki, kakovostno izpelje. Vedno v boju za kulturo!«

Maja Malus Azhdari, selektorica programa in vodja festivala Dokudoc:
»Letos smo izgubili očeta dokumentarnega filma in tesnega sodelavca festivala Dokudoc, filmskega režiserja Maka Sajka. Obljuba, da festivala Dokudoc ne bomo nehali organizirati tudi, ko Maka več ne bo, je toliko bolj zavezujoča. Ne glede na javne finance. Vsekakor je organizatorjem obliž na rane podpora širše javnosti, strokovnih društev in javnih zavodov ter vseh posameznikov, ki verjamejo v nadaljevanje izvedbe festivala Dokudoc. Že od leta 2012 mladim želimo približati bogastvo pretekle in aktualne slovenske ter tuje dokumentaristike ter aktivno sodelovati pri razvoju slovenskega dokumentarnega filma, graditi temelje za razcvet slovenske dokumentarnosti. Zato vztrajamo s festivalom Dokudoc, ki je ključno zrcalo stanja produkcije slovenskega dokumentarnega filma. V čast legendi filmskega jezika, režiserju Karpu Godini, ki je v letošnjem letu dopolnil 80. let, bomo zaključili letošnjo edicijo, za katero menimo, da jo slovenska krajina potrebuje kot “kruh in mleko”. Izpostavljamo, da je letošnja edicija pomemben opomnik decentralizacije filmskih vsebin v mestu brez mestnega kina, kjer mnoge mariborske generacije kvaliteto filmskih vsebin izkušajo žal le skozi festivale in filmske projekte.«

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji