Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški cikel KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Lumina: Cikel, Vilinski klobčič

Vilinsko mesto 2020

Židovski trg
Pet 27 NOV 08:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: Vstopnine ni

Razstava bo odprta od 27. novembra do 28. decembra 2020.

Lumina: Vilinski klobčič

Teja Lozar in Manica Musil

"Vso noč so bele vilinske predice predle lunine žarke z megleno volno na svojih velikih črnih kolovratih. Spredeno nit so dvojno zasukale in jo zvile v prelepo se bleščeč klopčič." (Jože Tomažič, Vilin klobčič, Pohorske bajke)

Vilinski predici, avtorici Teja in Manica sta svoj vilinski klobčič zapredli v objem krošnje mogočnega drevesa na Židovskem trgu.
Tako kot v zgodbi, tudi te niti peljejo v blagostanje ter prepletanje starega in novega, dobrega in slabega, svetlega in temnega, vsega, od česar se poslavljamo v teh decembrskih dneh in vsega, kar si želimo v prihajajočem letu – sreče, svetlobe in povezanosti!.

Lumina: Cikel

Zala Zagoršek Golob

"Seveda ti bo nekoč uspelo priti skozenj. Skozi tisti siloviti vihar. Skozi ta metafizični in simbolični vihar. Ampak tudi če je to le metafizični vihar, tudi če je to le simbolični vihar, ti bo kot tisoč britvic zarezal v telo. Marsikdo bo krvavel v njem, in tudi ti boš. Toplo, rdečo kri. Zajel jo boš z rokami, svojo kri in kri drugih ljudi. In ko boš na drugi strani, ti verjetno ne bo povsem jasno, kako se ti je uspelo prebiti. Verjetno ne boš povsem prepričan, če je vihar res izginil. Le ena stvar ti bo popolnoma jasna. Ko boš izstopil iz viharja, ne boš isti kot takrat, ko si vstopil v vihar. To je pomen tega viharja." (Haruki Murakami, Kafka na obali)

Koncept dela izhaja iz osebne izkušnje doživljanja svetila. Avtorico Zalo Zagoršek Golob spomini vežejo na čas, ko so jo strašile sence nočne svetilke in na občutek, kako se je njeno dojemanje teh senc spreminjalo do točke fascinacije.
Sence so prisotne pri vseh objektih in virih svetlobe. Ne glede na minimalno količino svetlobe senca obstaja. Brez objekta senca ne obstaja in brez sence ne obstaja objekt. Vrtenje steklenega dela ponazarja cikel življenja, v katerem se vse vrti v krogu – letni časi, čustvovanja, sanje in zgodovinski dogodki. Vrtenje v krogu je lahko hkrati frustracija in fascinacija, pri čemer želi avtorica pri gledalcu vzbuditi predvsem slednje.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Teja Lozar in Manica Musil

Zala Zagoršek Golob

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Delavnice, predstave, koncerti ...

Poletni Art kamp

vsako soboto in nedeljo v Mestnem parku
27. 7. do 4. 9. 2022