Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Godalni sekstet članov Slovenske filharmonije

2. koncert Komornega cikla 2021/2022

Dvorana Union, Maribor
Tor 2 NOV 19:30
Izv
Izv
Izven in Komorni cikel

Cena vstopnice: 11,00 - 14,00 EUR

Koncertni list • Programska knjižica 2021/2022

Spored:
Richard Strauss: Uvod (Sekstet) iz opere Capriccio, op. 85
Robert Schumann (prir. A. Heinig): Koncert za violončelo in orkester v a-molu, op. 129, v priredbi za violončelo solo in godalni kvartet
***
Arnold Schönberg: Ozarjena noč, op. 4 za godalni sekstet


Novi godalni sekstet glasbenikov Slovenske filharmonije se je oblikoval počasi in spontano med srečevanji ob domačem muziciranju. Odločilni zagon pa je glasbenikom dalo zaprtje koncertnega življenja – to jih ni ustvarjalno ohromilo, temveč jim je dalo priložnost za oblikovanje nečesa lepega.

Zasedba pretežno mlajših in ustvarjalno ambicioznih članov Orkestra Slovenske filharmonije je v času zaprtja javnega življenja z velikim uspehom pripravila svoj prvi koncert, namenjen spletnemu pretakanju. Vendar je kakovost, ki so jo dosegli pod vodstvom violinista Žige Faganela, močno presegla ta priložnostni značaj.

Gonilna sila ansambla, Žiga Faganel, je izkušnje že zgodaj nabiral v mednarodnem okolju. Študiral je violino na glasbeni šoli Thornton Južnokalifornijske univerze v Los Angelesu. Izkazal se je na več tekmovanjih in kot član godalnega kvarteta Tetraktys, bil je koncertni mojster slovenskih in mednarodnih mladinskih orkestrov, zdaj pa je član Orkestra Slovenske filharmonije in Godalnega kvarteta Slovenske filharmonije. Poleg Oliverja Dizdarevića, ki je violinist Orkestra Slovenske filharmonije ter violinist in violist v različnih komornih skupinah, pri zasedbi sodelujejo še Roberto Papi, ki nadomešča vodjo sekcije viol Orkestra Slovenske filharmonije, Samuel Burstin in violončelistka Petra Greblo. V soju žarometov bo tokrat violončelistka Alja Mandič Faganel, ki se je brusila pod mentorstvom uglednega violončelista Pavla Dešpalja, Monike Leskovar in v zasedbi Cellomania.

Violončelistka bo nastopila tudi kot solistka v komorni priredbi Schumannovega Koncerta za violončelo. Kot gost se bo glasbenikom pridružil igralec Tadej Pišek, ki nas bo z recitacijo Dehmlove pesmi Ozarjena noč pripravil na popolno potopitev v Schönbergovo ekspresivno Ozarjeno noč.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Žiga Faganel, violina

Oliver Dizdarević, violina

Roberto Papi, viola

Samuel Burstin, viola

Alja Mandič Faganel, violončelo (solistka)

Petra Greblo, violončelo

Tadej Pišek, recitacija

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji