Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Awwwditorij
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Vasko Atanasovski: Melem

Koncert

Velika dvorana Narodnega doma
Sob 24 NOV 20:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 13,00 - 15,00 EUR

Koncert bo namesto v Dvorani Union v Veliki dvorani Narodnega doma Maribor!

Blagodejna terapija za ušesa in srce.

Mednarodno uveljavljen umetnik Vasko Atanasovski, v projektu »Melem«, na sodoben način oživlja svetovne glasbene tradicije. Po izdaji albuma Melem (Založba Pivec, 2017), na katerem poleg standardne zasedbe tria z Dejanom Lapanja in Marjanom Stanićem, sodelujejo številni priznani gosti, kot so: Vlatko Stefanovski, Matija Dedić, Vasil Hadžimanov, Simone Zanchini, Jehan Barbur ter Aida Čorbadžić, se zgodba z letošnjim koncertom v dvorani Union v Mariboru in v dvorani SNG Drama Ljubljana širi iz Balkana v svet. Ob bok avtorskim skladbam Atanasovskega, se postavljajo priredbe portugalskega fada, izjemne glasbene tradicije, ki sta jo v svet ponesla med drugimi tudi Amalia Rodriguez in Mariza. Poleg tega bo ansambel izvajal stare sefardske pesmi v izvirnih priredbah. Sefardski oz. španski judje so pustili svoj vpliv v mnogih mediteranskih deželah in za seboj tudi srčekrvno glasbo.

Z »Melem«, kar v prevodu pomeni »zdravilo«, se Atanasovski sprehaja po poteh nostalgije, nesrečne ljubezni, neskončne ljubezni, večnega hrepenenja in strasti.

Saksofonist in skladatelj Vasko Atanasovski, je znan predvsem po sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do mnogih glasbenih stilov. S svojo glasbo, je prekrižaril že veliko sveta, od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope, sodeloval pa je z imeni kot je Vlatko Stefanovski, Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour, Tommy Emmanuel in mnogi drugi.

Trio, ki ga ob Vasku tvorita še izjemen kitarist Dejan Lapanja in virtuozni bobnar Marjan Stanić, je že skoraj desetletje delujoča zasedba, ki se v projektu »Melem« posvečajo akustičnim in prefinjenim glasbenim izvedbam. Tokrat pa se jim bodo k muziciranju priključili tudi imenitni gosti: kontrabasist Žiga Golob, violončelist Ariel Vei Atanasovski ter pevka Tamara Jokić.

Tamara Jokić je pevka in skladateljica, rojena leta 1990 v Valjevu, Srbija. Živi v Bostonu (ZDA), kjer trenutno študira na Glasbeni akademiji Berklee in ustvarja lasten izraz v svetovnem glasbenem žanru, v katerem spaja portugalski fado, flamenko, sefardo, bližnjevzhodno, grško in balkansko glasbo. Strastno posvečena sredozemski kulturi, glasbi in jezikom je diplomirala na Filološki fakulteti v Beogradu, kjer je diplomirala iz španščine, portugalščine ter književnosti, preden je nadaljevala kariero in študij na Glasbeni šoli Berklee, kjer je imela priložnost delati s številnimi glasbeniki, kot so Lizz Wright, Vadim Neselovskyi, Paul Winter, Jamie Haddad, Javier Limon itd.

Žiga Golob je dolgoletni sodelavec Atanasovskega, sicer legendaren slovenski kontrabasist, ki je igral že s premnogimi glasbeniki, kot so Vlado Kreslin, Severa Gjurin, Tamara Obrovac in podobni.

Ariel Vei Atanasovski je seveda sin Vaska Atanasovskega ter uspešen mladi violončelist, dijak Konservatorija v Mariboru pri prof. Niku Sajku ter konservatorija v Celovcu pri prof. Igoru Mitroviću. Že od malih nog je dejaven na raznih glasbenih področjih in se lahko pohvali z mnogimi nastopi, mednarodnimi nagradami in prav tako z napisanimi skladbami.

Spletna stran >>

Cena vstopnic: 13,00 € (predprodaja); 15,00 € (na dan koncerta)

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Vasko Atanasovski, saksofon, flavta;
Dejan Lapanja, kitara;
Marjan Stanić, bobni, tolkala;

gosti:

Tamara Jokić, vokal;
Žiga Golob, kontrabas;
Ariel Vei Atanasovski, violončelo

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Zapiramo vrata, a ostajamo z vami.

Ne boste pa ostali sami. Z vami se bomo družili na naših socialnih omrežjih, kjer bo vrvelo od dobre glasbe in dobre volje.

Ekipa Narodnega doma Maribor