Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Radijski simfonični orkester ORF z Dunaja - ODPOVEDANO

Orkestrski cikel 2020/2021

Dvorana Union, Maribor
Tor 20 APR 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 17,00 - 25,00 EUR


Koncert je odpovedan.

V Narodnem domu Maribor si zaradi višje sile in negotovih razmer pridržujemo pravico do spremembe programa in razpisanih novih, nadomestnih terminov.
Informacije: Informacijska pisarna Narodnega doma Maribor


Programska knjižica 2020/2021
Spored:
Robert Schumann: Koncert za klavir in orkester v a-molu, op. 54 
***
Nikolaj Rimski-Korsakov: Šeherezada, simfonična suita, op. 35

Radijski simfonični orkester ORF z Dunaja ima zlato dunajsko orkestrsko tradicijo v genih, nastope v dunajskem Glasbenem združenju ter Koncertni hiši pa šteje za sestavni del svojega delovanja. Eden najimenitnejših evropskih orkestrov je hkrati tudi eden najbolj odprtih in razburljivih.

Radovedno se spopada z najraznolikejšimi deli orkestrskega repertoarja in novo glasbo, ob vsem tem pa preko rednih radijskih predvajanj in ob številnih dogodkih za otroke in mladino neguje neposredno povezanost s poslušalci.

Z orkestrom so v preteklosti sodelovali najbolj karizmatični in razgledani dirigenti. To tradicijo uspešno nadaljuje sodelovanje z Marin Alsop, vodilno ameriško dirigentko. Alsopova je ena prvih žensk, ki se je enakopravno vključila v dolgo časa izključno moški svet velikanov orkestrskih vodij. Mnogi njeni začetni uspehi so pomenili pomembne prelomnice: bila je denimo prva ženska, ki je prejela nagrado uglednega ameriškega dirigentskega tekmovanja Koussevitzkega ter prva dirigentka koncerta odmevne »Zadnje noči« BBC Proms. Ob njenem debiju na Dunaju so osupla tudi tradicionalno skeptična dunajska kritiška ušesa, ki se jim je zapisalo: »Izstopale so vse Alsopine sposobnosti za vodenje orkestra: strast, jasnost, zbrana napetost in otipljiva prisotnost v tukaj in zdaj… Pričelo se je obetavno sodelovanje.«

Kronski pečat na obet večera, polnega superlativov, bo dodal slavni poljski pianist Rafał Blechacz, absolutni zmagovalec Chopinovega tekmovanja 2005 in prejemnik ameriške nagrade gilmorjev umetnik (ki ji rečejo tudi »pianistična nobelova nagrada«), predvsem pa glasbeni filozof ter poglobljen in neoprijemljiv pianistični duh, katerega vsak nastop pomeni glasbeni praznik.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Marin Alsop, dirigentka
Rafał Blechacz, klavir

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji