Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Švedski komorni orkester

5. koncert Orkestrskega cikla 2021/2022

Dvorana Union, Maribor
Pet 28 JAN 19:30
Izv
Izv
Izven in Orkestrski cikel

Cena vstopnice: 21,00 - 25,00 EUR

25,00 €; 23,00 € (upokojenci); 21,00 € (študenti, invalidi)


Sprememba solista

Zaradi bolezni je klarinetist Martin Fröst moral odpovedati svoj nastop. Namesto njega bo v solistični vlogi ob Švedskem komornem orkestru nastopil klarinetist Kevin Spagnolo.
Orkester bo vodila koncertna mojstrica Katarina Andreasson.
Koncertni spored ostaja nespremenjen, na odru Dvorane Union bomo tako gostili tudi ugledno sopranistko Mojco Erdmann.


Koncertni list • Programska knjižica 2021/2022

»Mozart v Pragi«

Spored:
Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura k operi Don Giovanni, KV 527
Wolfgang Amadeus Mozart: Prizor za sopran »Bella mia fiamma ... Resta, o cara«, KV 528
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klarinet in orkester v A-duru, KV 622
***
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 38 v D-duru, KV 504, »Praška«


V dobi globalizirane mednarodne orkestrske scene ter hitrih izmenjav med glasbeniki je to, da mladi orkester zablesti z edinstvenim in prepoznavnim zvenom, zavidljiv dosežek. Tako je prepričal leta 1995 ustanovljeni Švedski komorni orkester, skupina nekaj manj kot štiridesetih medsebojno tesno povezanih članov. S Thomasom Dausgaardom, ki je orkester vodil od leta 1997, so osvojili svet – na nastopih v ZDA, na Japonskem, na vodilnih prizoriščih Londona, Hamburga, Münchna in Dunaja, na Salzburškem festivalu, Festivalu Reingau in BBC Proms so prepričali najzahtevnejše poslušalce in si priborili mesto najbolj iskanih evropskih orkestrov.

Švedski komorni orkester, ki velja za enega najuglednejših svetovnih izvajalskih korpusov ta hip, je magnet za soliste najvišjega kova, zato jim ni bilo težko najti glasbenika, ki bo enakovredno nadomestil obolelega zvezdnika. Tako bomo na odru dvorane Union lahko pozdravili solista, ki velja za enega najbolj obetavnih mladih glasbenikov v tem trenutku, Kevina Spagnolo.
Klarinetist, ki z velikimi koraki več kot uspešno stopa po poti svojega švedskega vzornika, je s Švedskim komornim orkestrom že nastopal, skupaj so posneli tudi uspešno zgoščenko. Glasbeno javnost je nase opozoril s celo vrsto zmag na mednarodnih tekmovanjih, še prav posebej pa leta 2018 z zmago na prestižnem tekmovanju v Ženevi (Geneva International Music Competition). Prav to tekmovanje je dobro desetletje prej v zvezdniško orbito izstrelilo tudi Frösta, s tem, da je mlademu Italijanu uspelo zmagati pri rosnih dvaindvajsetih letih, s čimer se je v zgodovino tekmovanja zapisal kot najmlajši klarinetist med zmagovalci.

S Švedskim komornim orkestrom in Mozartovo glasbo se je podal na obsežno glasbeno popotovanje – z nizom koncertov se glasbeniki želijo poglobiti v skladbe, ki jih je Mozart napisal za nastope na svojih številnih potovanjih.
Pričujoči koncert bo posvečen Mozartovemu obisku Prage.
Še nekaj je orkestru pri srcu, in sicer zavest o ohranjanju okolja. Ta turneja bo njegova prva obsežna »zelena« turneja, med katero se bodo glasbeniki posluževali izključno evropskih železniških povezav.

Orkestru se bo pridružila zvezdniška sopranistka Mojca Erdmann, ki navdušuje v dunajskem Glasbenem združenju, Bavarski državni operi, Državni operi Unter den Linden v Berlinu in na odru Metropolitanske opere v New Yorku. Nemška sopranistka s slovenskim imenom (njena mati prihaja iz Ljubljane) izvaja izredno širok repertoar, ki sega od baročne glasbe do novih del uglednih skladateljev, ki ji posvečajo svoja dela. Z izvedbo Mozartovega koncertnega prizora bo njen bleščeče gibljivi glas končno zasijal tudi pri nas.


Za nakup vstopnic in ogled dogodka velja PCT pogoj.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Kevin Spagnolo, klarinet

Mojca Erdmann, sopran

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji