Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški cikel KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Kurent, kdo si?

Fotografska razstava

Razstavišče Vodni stolp
Sre 15 SEP 10:00
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: Vstopnine ni

Razstava bo na ogled med 15. in 30. septembrom 2021
Ogled bo možen vsak dan med 10. in 19. uro.


Anita Kirbiš, članica Foto kluba Maribor, razstavljalski naziv F2 FZS, se s fotografijo ukvarja zadnjih 18 let. Strast do fotografije je nastala na njenih potepanjih v hribe in popotovanjih. »Kaj kmalu se pojavi razočaranje, ko se fotograf nauči kritično opazovati sliko in ugotovi, da poleg veliko znanja potrebuje tudi naprednejšo foto opremo. Fotografija je tehnika trajnega zapisovanja slike, vsako leto jih nastane veliko, nekaj pa se jih znajde tudi v foto albumih in razstavah – fotografija je naložba v spomine«, pravi avtorica. Zanimajo jo različne teme; predvsem pa stara arhitektura in njeni detajli, ljudje in ulica, lepote narave, v zadnjem času pa se ukvarja tudi z dokumentarno fotografijo. Izraža se v barvni, v zadnjem času pa tudi v črno beli fotografiji, ki ji je vse bližja. Imela je 37 samostojnih razstav v različnih razstaviščih po Sloveniji, nekatere pa so nosile družbeno kritične naslove. In prav tolikokrat je razstavljala tudi v okviru skupinskih razstav, sodelovala je na preko 60 foto natečajih doma in v tujini, kjer je imela več sprejetih in nagrajenih fotografij. 

V zadnjem času se preskuša tudi z foto filmi; na klubski reviji je prejela prvo nagrado občinstva, na mednarodnem festivalu pa zlato plaketo in prvo nagrado za reportažni foto film, ki pa nista bila edina. V zaključni fazi je celovečerni film, kjer se pojavlja kot idejna vodja projekta, scenaristka in režiserka. Pred nekaj leti je izdala  otroški literarni prvenec »fotkanico«, v zadnjih letih pa je zapisana tudi dopisništvu.

Avtorica se tokrat  predstavlja v okviru Festivala fotografije Maribor 2021 s  kolekcijo   fotografij najbolj priljubljenega, magičnega etnografskega pustnega lika ptujskega in dravskega polja, Haloz ter Slovenskih goric –  boga razuzdanosti, ki mu pripisujejo tudi božanstvo plodnosti in spolnosti ter je vpisan na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva – kurenta.  Po starodavnem verovanju je kurent demon, ki s svojim truščem odganja slabo, prinaša srečo in zadovoljstvo ter dobro letino v deželo. V njem se še zmeraj ohranja nekaj skrivnostnega in mogočnega, kar avtorici  predstavlja že vrsto let velik fotografski izziv in buri domišlijo. Motive je zbrala pod naslovom »Kurent, kdo si ?« in jih postavlja na ogled v pozno renesančni utrdbi, ki je varovala del mestnega obzidja –  razstavišče Vodni stolp na Lentu.

»Če najdeš vsaj enega, ki verjame v tvoje delo, je to dovolj velik razlog, da vztrajaš«.
 

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Delavnice, predstave, koncerti ...

Poletni Art kamp

vsako soboto in nedeljo v Mestnem parku
27. 7. do 4. 9. 2022