Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Narodni dom Maribor – središče kulturnega dogajanja od 1899

Razstava

Galerija Kibela, Narodni dom Maribor
Pet 30 SEP 19:00

Cena vstopnice: Vstopnine ni - 0,00

Razstava bo odprta od 30. septembra do 22. oktobra 2022,
od ponedeljka do petka med 10. in 18. uro,
ob sobotah pa med 10. in 14. uro. 
Ob nedeljah in praznikih zaprto.


Razstava Narodni dom Maribor – središče kulturnega dogajanja od 1899 v obliki stripa avtorja Gašperja Krajnca predstavlja zgodbo stavbe, zgrajene leta 1898, in zavoda Kulturno-prireditvenega centra Narodni dom Maribor, ustanovljenega leta 1993.  

Ilustracije Gašperja Krajnca nas popeljejo v leto 1899, ko je bil Narodni dom prvič združevalec slovenskega kulturnega življenja v Mariboru. Stavba je že s svojo zunanjostjo dvigovala narodno zavest. Veljala je za reprezentativno poslopje takratnega Maribora in imela velik pomen za slovenski del mariborskega prebivalstva, slovenska kulturna društva in nadaljnji kulturni razvoj, ki ni bil samoumeven, saj so vojne in krize svetovnih razsežnosti, ki spremljajo kulturo še danes, večkrat prekinile kulturno dogajanje v mestu. Tako v preteklosti kot danes so si kulturni delavci prizadevali, da so po vsakem uničenju ponovno vzpostavili in obnovili kulturno življenje v mestu Maribor. Na enak način Narodni dom, ki ni zgolj zgradba, tudi danes služi namenu, za katerega je bil postavljen. Javni zavod Narodni dom Maribor, ki domuje v tej veličastni zgradbi, pa skrbi za to, da je Narodni dom tisti dom, kjer se prepletajo kultura našega mesta, uveljavljena slovenska in svetovna kultura ter tudi tista, ki še nastaja. Mariborski Narodni dom je tako destinacija za vse obiskovalce, željne kulturnega vrveža.

Gašper Krajnc je trenutke v zgodovini stavbe in zavoda upodobil na podlagi arhivskega gradiva Narodnega doma Maribor in Pokrajinskega arhiva Maribor, kateremu je vdihnil življenje. Na razstavi so upodobljene tudi skrivnosti Narodnega doma: spomenica iz tulca nad »turnom«, knjiga, ki je bila rešena pred sežigom in spominska plošča v avli, na kateri je zapis na obeh straneh. Hkrati pa vam bo s pomočjo VR očal omogočen razgled s stolpa (turna) Narodnega doma.  


Gašper Krajnc (1985, Slovenj Gradec) je slovenski stripar in ilustrator. Kot popoln samouk se je resno lotil risanja kar pozno, šele pri petindvajsetih. Preden je pristal v svetu ilustracije, je vrsto let posvetil grafičnemu oblikovanju ter avdio in video produkciji. Pri ilustriranju ga najbolj privlači neomejenost možnosti ustvarjanja kakršnihkoli izraznih krajin.
Navdušuje ga dejstvo, da lahko s stripom pripoveduje realistične zgodbe ter niza prizore in drobce vsakdanjega življenja. V risanje stripov je vstopil iz animacije ter se kot stripar prvič pojavil na 11. Mednarodnem festivalu stripa (Beograd, 2013) s stripom Mode: Imagination.
Leta 2016 je v samozaložbi izdal prvenec RITE (Obred), ki mu je odprl vrata v svet slovenskega stripa. S pomočjo slednjega je v sodelovanju s scenaristom Marijanom Pušavcem pri celjskem Muzeju novejše zgodovine izdal svoj prvi dolgometražni risoroman Malgaj. Mestne ptice, najavljene z izborom tabel na istoimenski razstavi avgusta 2020 v Galeriji Vodnikove domačije, so prvi daljši risoroman, ki ga podpisuje tudi kot scenarist. Strip je leta 2021 prejel nagrado zlatirepec za najboljši izvirni strip za odrasle.


Razstava bo od 25. oktobra postavljena v avli Narodnega doma, kjer bo na ogled vse do 23. decembra 2022.

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Avtor stripa in oblikovanje:
Gašper Krajnc


Zasnova razstave in izbor gradiva:
Špela Valadžija
Izdelava aplikacije za VR očala:
Jernej Cundrič

Narodni dom Maribor, 2022

Razstavo postavljamo v sodelovanju s Kulturno izobraževalnim društvom KIBLA

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji