Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Awwwditorij
Informacije
Prestavljene in odpovedane prireditveVstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Glasbeni mozaik

Koncert

Dvorana Union, Maribor
Pon 4 NOV 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: Vstopnine ni

Mestni orkester Aleksinac 

Mestni orkester Aleksinac, ustanovljen leta 2018, je mešani ansambel, združuje profesorje glasbene šole in entuziaste z idejo svobodnega ustvarjanja glasbe iz čiste ljubezni in zadovoljstva. Repertoar orkestra obsega kompozicije različnih žanrov, od del umetnostne glasbe do izvirnih del ter od narodne glasbe do  filmske glasbe, tanga in valčka. Zaradi preprostega sestava instrumentov je repertoar orkestru prilagojen s specifičnimi aranžmaji. V dobrem letu delovanja je orkester že nastopil na več svečanih akademijah, proslavah in festivalih ter vzpostavil sodelovanje s  pevskimi zbori v Aleksincu. Danes se ansambel prvič predstavlja izven meja Srbije.
 

Mešani pevski zbor Šumatovac, Aleksinac

Mešani pevski zbor Šumatovac je bil ustanovljen leta 1887 v Aleksincu, pod imenom »Aleksinac pevska družina Šumatovac«. Več let jih je kot zborovodja vodil skladatelj in etnomuzikolog Vladimir Đorđević. Že leta 1903 je pripravil izjemen nastop ob praznovanju obletnice ustanovitve Prvega beograjskega pevskega društva, ob petdesetletnici obstoja zbora, leta 1937, pa je njihov slavnostni koncert neposredno prenašal Radio Beograd.
Leta 1989 je prejel oktobrsko nagrado mesta Aleksinac za posebne zasluge v kulturi.Leta 2005 zbor nadaljuje delovanje pod sedanjim imenom. Neguje široko paleto žanrov, predvsem glasbe sveta, pa tudi etno glasbo in pravoslavno duhovno glasbo, kot tudi priredbe popularnih, jazzovskih in rock skladb a cappella in z instrumentalno spremljavo.

Člani Mešanega pevskega zbora Šumatovac, enega najstarejših zborov v Srbiji,  so entuziasti različnih poklicev in starosti, ki gojijo skupno ljubezen do zborovske glasbe. Delovanje zbora sega preko treh stoletij in kljub številnim težavam deluje še danes. Od decembra 2014 deluje kot društvo občanov. Zborovodja je prof. Marija Zovko.

Na 22. mednarodnih zborovskih slovesnostih v Nišu leta 2008 je prejel skupno nagrado za izvajanje pravoslavne glasbe, posebna priznanja za izvirno izvedbo skladbe »Glas mojega gospoda« leta 2010, tretjo nagrado na mednarodnem zborovskem festivalu na Ohridu leta 2013, tretjo nagrado na Mednarodnem festivalu akademskih zborov na Češkem leta 2014, dve posebni nagradi leta 2015 na Mednarodnem festivalu pravoslavne krščanske glasbe v Bolgariji, zlate plakete na Dnevih Mokranjac 2016, srebrne diplome na Mednarodnem festivalu v Herceg Novem leta 2016, prve nagrade in zlate medalje v kategoriji duhovna glasba in druge nagrade ter srebrne medalje v kategoriji glasbe sveta na Majskih glasbenih slovesnostih v Bijeljini leta 2018. Zbor je odlično nastopil tudi na 9. Svetovnem festivalu filmske glasbe v Solunu leta 2019 in za to predstavo prejel zlato oljčno vejico.

Mešani pevski zbor Šumatovac je ob svoji 130. obletnici za prispevek k razvoju kulture prejel plaketo za leto 2017, kar je največje priznanje občinskega zbora Aleksinac.

Vstopnine ni!

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Pevski zbor »Šumatovac« iz Aleksinca,
Mestni orkester iz Aleksinca, Srbija

Organizator prireditve:
Društvo slovenačko srpskog prijateljstva »Zdravica« Niš

Prijava na e-novice

 

Pokrovitelji

Zapiramo vrata, a ostajamo z vami.

Ne boste pa ostali sami. Z vami se bomo družili na naših socialnih omrežjih, kjer bo vrvelo od dobre glasbe in dobre volje.

Ekipa Narodnega doma Maribor