Glasba
Vsi koncertiOrkestrski cikelKomorni cikelMladinski cikelJazz v Narodnem domuKoncerti za izvenKoncerti v parku
Gledališče
Vse predstavePredstave za izvenAbonma Komedija in izvenProdukcije
Za mlade
Vse predstaveMladinski cikelOtroški abonma KekecKulturni dnevnikPredstave za šoleVilinsko mesto
Ostalo
Narodni dom MariborVetrinjski dvorDvorana Union
Festivali
Festival LentFestival MariborVilinsko mesto
Vstopnice
Informacije
VstopniceNoviceArhivNarodni dom MariborProstori

Makedonissimo

Festival Maribor 2021

Dvorana Union, Maribor
Sob 18 SEP 19:30
Izv
Izv
Izven

Cena vstopnice: 15,00 - 7,50 EUR

Koncertni list • Festival Maribor 2021 programska knjižica


Makedonissimo, v prevodu »zelo makedonsko«.


Pande Šahov: »Pletenki« (Pleti), venček makedonskih ljudskih plesov in spevov

Makedonissimo, v prevodu »zelo makedonsko«, je srčni projekt Simona Trpčeskega. Ideja o prepletu dveh glasbenih svetov, v katerih biva ta glasbenik, je dolgo zorela. Trpčeski je namreč doma tako v avtohtoni glasbi svoje domovine kot na sofisticiranem mednarodnem podiju evropske umetniške glasbe, na katerem vladajo virtuozi. In povsem naravno je ta očarljiva svetova združil. 

Idejo je dokončno uresničil leta 2017, delo, ki je nastalo, pa posvetil svojemu »makedonskemu narodu«. Za izvedbo projekta je zbral zasedbo izjemnih glasbenikov iz regije, ki podobno kot on delujejo na vrhunskem mednarodnem podiju klasične glasbe.

Makedonissimo vključuje nabor severnomakedonskih plesov in nekaj spevov, ki dodajo šarm inštrumentalnim dimenzijam projekta. Trpčeski je pripravil izbor v posvetovanju s strokovnjaki z Inštituta za folkloro Marka Cepenkova in Ansambla folklornih plesov in pesmi Tanec. Projekt mu je omogočil enkratno priložnost za sodelovanje s severnomakedonskim skladateljem Pandejem Šahovim, ki živi in dela v Londonu. Šahov je napisal aranžmaje in jih z velikim navdušenjem oblikoval v 80 minut glasbe. 

Makedonissimo vključuje kvintet, ki prispeva komornoglasbeni pogled na severnomakedonsko ljudsko glasbo, v njem pa slišimo klavir, violino, violončelo, klarinet, saksofon in kaval ter tolkala. Ob Simonu Trpčeskem nastopajo violinist Aleksandar Krapovski (zaposlen v Operi v Barceloni), čelist Aleksander Somov (prvi violončelist Filharmoničnega orkestra iz Strasbourga), klarinetist, saksofonist in kavalist Hidan Mamudov (živi in ustvarja na Dunaju) ter tolkalec Vlatko Nušev (živi in ustvarja v Skopju).  Glasbeniki so že uspešno gostovali v številnih mestih in državah po Evropi. Zasedba je premierno nastopila na festivalu v nemškem mestu Ludwigsburg, kar je bil plod zelo uspešnega sodelovanja  Trpčeskega na tem festivalu s finskim dirigentom Pietarijem Inkinenom. Sledili so nastopi v Ljubljani, Londonu (dvorana Wigmore), Liverpoolu, Birminghamu, Varšavi, Gdansku, Katowicah, Szczecinu, Lillu, Amsterdamu in Beogradu. 

Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.


PCT
Ob vstopu na prizorišče smo kot organizator po zakonu dolžni preverjati dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Najenostavnejši in najhitrejši način je, če imate dokazilo s QR kodo na papirju ali telefonu, veljajo pa tudi potrdila/dokazila v drugih oblikah, npr. cepilni kartončki, cepilne knjižice, SMS sporočilo o negativnem hitrem testu … Preberi več.­

Nakup vstopnic
Deli s prijatelji

Simon Trpčeski, klavir
Hidan Mamudov, klarinet, saksofon, kaval
Aleksandar Krapovski, violina
Aleksander Somov, violončelo
Vlatko Nušev, tolkala

Prijava na e-novice

Strinjam se z obdelavo podatkov za namene pošiljanja e-novic

 

Pokrovitelji